Hayvan sahipleri dikkat: Sıcak havalarda bunu yapın!

Sıcak havalar bizi bunalttığı kadar hayvanları da bunaltıyor. Biz bunu dile getirsek de onlar dile getiremiyor. Bu yüzden sorumluluk bize düşüyor. Doç. Dr. Oytun Okan Şenel, tasma ile gezdirilen veya belirli bir alanda sınırlandırılan hayvanların sıcaktan doğrudan etkilendiğini belirterek nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Hayvan sahipleri dikkat: Sıcak havalarda bunu yapın!

Doç. Dr. Oytun Okan Şenel, tasma ile gezdirilen veya belirli bir alanda sınırlandırılan hayvanların sıcaktan doğrudan etkilendiğini belirterek, "Patileriyle bastıkları için çoğunlukla istemleri dışında fazla sıcağa maruz kalarak yanıklar yaşayabiliyorlar. Bu konuda vatandaşlarımızın hayvanlarının davranışlarını takip edip patilerini sıklıkla yalayıp yalamadıklarını ya da basışlarında bir sorun olup olmadığını takip etmelerini öneriyoruz" dedi.

BU ŞİKAYETLE GELEN ÇOK KİŞİ VAR

Doç. Dr. Şenel, yaz döneminin hayvanlar için zor geçtiğini belirterek, "Biz insanlar gibi sıcaklıklar onları da zorladı. Bu noktada sıcaktan zarar görerek hastanemize başvuruda bulunan çok fazla hastamız oluyor.

Biz de bu konuda hayvanseverleri, hayvan sahiplerini genellikle daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Sokaklarda yaşayan hayvanlar için de olabildiğince erişilebilir yerlere su bırakılması konusuna bir öneri daha ekliyoruz; mümkün olduğunca tüketebilecekleri sıcaklıkta, onları daha serinletebilecek suların bırakılması" diye konuştu.

HAYVANLARINIZIN PATİSİNİ KONTROL EDİN

Sıcak havalarda hayvan bakımı konusunda dikkatlerden kaçan bir husus olduğunun altını çizen Şenel, şöyle devam etti:

"Tasma ile gezdirilen hayvanlarda ya da belli bir alanda sınırlandırılan hayvanlarda sıcaktan doğrudan etkilenme çok fazla oluyor. Çünkü beton, asfalt sıcak altında kaldığında çok fazla ısınıyor. Patileriyle bastıkları için çoğunlukla istemleri dışında fazla sıcağa maruz kalarak yanıklar yaşayabiliyorlar. Bu konuda vatandaşlarımızın hayvanlarının davranışlarını takip edip patilerini çok mu yalıyorlar ya da basışlarında bir sorun olup olmadığını takip etmelerini öneriyoruz. Yine araçlarda ya da kapalı ortamlarda hayvanların bırakılması nedeniyle, sıcak çarpması kaynaklı çok fazla semptomla karşılaşıyoruz. Eğer davranışlarında çok dikkat çekici değişiklikler varsa hem ilgilenmelerini hem de hızlı bir biçimde serin bir ortama almalarını ama durumun kontrol dışı olduğunu düşündüklerinde en yakın veteriner kliniğine başvuruda bulunmalarını öneriyoruz."

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin