Hasan Pulur Osmanlı'daki sansürü yazdı

Milliyet yazarı Hasan Pulur Osmanlı Dönemi'ndeki sansürle günümüzdeki sansürü kıyasladı.

Google Haberlere Abone ol
Hasan Pulur Osmanlı'daki sansürü yazdı

Abdülhamit Dönemi'nde dış basında padişah aleyhinde yayın yapan gazetelere gümrükte el konulduğunu belirten Hasan Pulur'un yazısı şu şekilde:



"Oldum olası dış basından şikayetçiyizdir, yazdıkları çizdikleri iktidarların hoşuna gitmez, onları susturmanın yolunu aramışızdır.



Abdülhamid, dış basının denetimini, oralardaki büyükelçilerin üzerine yıkmıştır. Özellikle Paris elçimiz Münir Bey’in işi Fransız basınında Padişah Abdülhamid aleyhinde çıkan yazılardır. Her yazı dikkatle izlenmekte, Osmanlı Sarayı’na telgrafla bildirilmektedir.

Bir de bazı işgüzarlar, jurnalciler vardır, onlar da saraya bigi verirlerdi. Bunların gönderdikleri jurnal dikkate alınır, ihbar edilen kitaplar, gazetelere gümrükte el konurdu.

Tabii kitapçılarda da basılması yasaklanırdı. Bu jurnalleri yazanlar dil, nişan, para ve benzerleri ile satın alınırdı. Bazı yerlerde de basılan kitaplar toptan satın alınırdı.



Bu girişimlerle yalan yanlış bir şeyler yazanlara adeta destek olunurdu. Adam bir kitap yazmışsa, broşür çıkarmışsa, saraya duyurur, saray da bunları satın alır, parasını verirdi"



Yaının devamını okumak için TIKLAYINIZ




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin