Hasan Cemal'in 'Kürtler' kitabı yasaklandı mı?

Tutuklu vekil Selma Irmak, Hasan Cemal'in Kürtler adlı kitabının kendisine 'sakıncalı' bulunarak verilmediğini söyledi. CHP önerge verdi.

Google Haberlere Abone ol
Hasan Cemal'in 'Kürtler' kitabı yasaklandı mı?

BDP ’li tutuklu milletvekili Selma Irmak’ın Hasan Cemal’in “Kürtler” adlı kitabının “sakıncalı” bulunarak kendisine verilmediği iddiasının ardından Adalet Bakanlığı’ndan tam tersi bir yanıt geldi. BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın soru önergesine yanıt veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Kitap hakkında verilmiş yasaklama kararı yok” dedi. 



CHP Cezaevi Komisyonu Üyeleri Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir 4 Ocak’ta Mardin E Tipi, Diyarbakır E ve D Tipi Cezaevleri ziyaret ederek tutuklu milletvekilleriyle, gazetecilerle, hak savunucularıyla ve öğrencilerle görüştü. Görüşmelerin ardından üyeler tarafından hazırlanan raporda, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde kalan BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak’ın Hasan Cemal’in “Kürtler” adlı kitabının “sakıncalı” olduğu gerekçesiyle kendilerine verilmediğini iddiası yer aldı. Kamuoyuna yansıyan bu iddialar sonucunda BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan 10 Ocak tarihinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergede şu ifadeler yer aldı: 



"MECLİS KÜTÜPHANESİNDE VAR"  



“İlgili kanunda mahkeme kararı ile yasaklanmamış süreli ve süresiz yayınlara tutsakların erişim hakkının engellenmesi ile ilgili olarak Bakanlığınızca bir inceleme başlatılmış mıdır? Yasaklanmayan ve TBMM kütüphanesinde de milletvekilleri ile Meclis çalışanlarının okuması için bulundurulan Hasan Cemal’in ‘Kürtler’ adlı kitabının, tutsaklara ve partimizin Şırnak Milletvekili Selma Irmak’a iletilmesini engellemekte olan cezaevi yönetimi bu yetkiyi nereden almaktadır? Sözü edilen yasaklamaya dair görevi kötüye kullananalara ilşkin cezai bir yaptırım uygulanacak mıdır? Bu türden yasaklamaların engellenme yönünde Bakanlığınızca bir çalışma yürütülecek midir?” 



"YASAKLAMA KARARI YOK"



Yayınlar hakkında getirilen kısıtlama kararına hakkında şikayet ve itiraz hakkı bulunduğunu ifade eden Ergin, cevabında Irmak’ın iddialarıyla ilgili şunları kaydetti: “Soru önergesinde adı geçen tutuklunun, yasal haklarını kullanamadığı, mahkumlara tanınan kanunlarla yasaklanmamış süreli ve süresiz yayınlara erişim hakkının ceza ve infaz kurumu yönetimi tarafından engellendiği yönünde herhangi bir şikayet bulunmadığı anlaşılmıştır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapılan yazışmaya verilen cevapta; hükümlü ve tutukluların, mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahip olduğu, soru önergesinde bahsi geçen kitabın adı geçen tutuklu da dahil olmak üzere, herhangi bir tutuklu veya hükümlüye gönderildiğine dair Kurum kayıtlarında bilgiye rastlanmadığı, ayrıca adı geçen kitap hakkında verilmiş yasaklama kararının bulunmadığı bildirilmiştir.” (Radikal)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin