Hasan Cemal 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davasında ilk savunmasını verdi

Gazeteci Hasan Cemal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davada bugün ilk savunmasını verdi.

Google Haberlere Abone ol
Hasan Cemal 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davasında ilk savunmasını verdi

T24'de yer alan habere göre, T24 yazarı ve P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu Başkanı Hasan Cemal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davada bugün ilk savunmasını verdi. 1 yıldan 4 yıl 8 aya kadar hapsi istenen Hasan Cemal, İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde iddianameye karşı verdiği savunmasında, "Yazım sert bir eleştiri yazısıdır. Hakaret yoktur. İfade özgürlüğü çerçevesindedir. Adalet Bakanı'nın da açıkladığı gibi neredeyse 2 bine dayanan Cumhurbaşkanı'na hakaret davaları Türkiye'de ifade özgürlüğüne ölümcül darbeler indirmektedir" dedi.



Avukatı Fikret İlkiz'le birlikte savunmasını veren Cemal, şunları söyledi:



"İfade özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmaz koşuludur. Devleti yönetenlerin eleştiriye tahammülü demokrasinin temel ilkelerinden biridir. Cumhurbaşkanı'na hakaret davaları ifade özgürlüğünün sınırlarını çok büyük ölçüde daraltmakta, özellikle medyanın haber merkezlerinde çok büyük bir korku atmosferi yaratmaktadır. Yazarlar yazılarını yazarken, yazı işleri başlık çıkarırken bu korku ikliminden etkilenmektedir. Medya bağımsızlığı bundan büyük bir darbe yemektedir. Ve suskun bir toplum ve suskun bir medya ortamı yaratılmaktadır. zarar vermektedir. Sansür ve otosansür mekanizmaları bu davalar yüzünden daha çok işlemektedir. Bu yazıyı okuduğunuz vakit göreceksiniz. Yazı Hürriyet'e ve Ahmet Hakan'a yapılan saldırı ve bundan dolayı da Cumhurbaşkanı'nın, yakınları olan eski danışmanları ve millletvekillerinin aldıkları tavırla yürümektedir." 



Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame, Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti. Dava konusu yazının aktarıldığı iddianamede, Hasan Cemal'in hangi ifadesiyle Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiğine yer verilmemesi dikkat çekmişti. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin "gereğinin yapılması" yazısının ardından Erdoğan’ın, avukatı Hüseyin Aydın aracılığıyla “Sen Cumhurbaşkanı ol, hem de...” başlıklı yazısı nedeniyle şikâyetçi olduğu Hasan Cemal, 1 yıldan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Davanın ilk duruşması  28 Eylül sabahı saat 09:55’te yapılacak.



Duruşma eylülde



Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi, savcı Kürşat Kayral tarafından hazırlanan iddianameyi  11 Nisan’da kabul etti. Hasan Cemal’in TCK 299/1-2 kapsamında 1 yıldan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılanacağı davanın ilk duruşması  28 Eylül sabahı saat 09:55’te yapılacak. Hasan Cemal ve avukatı Fikret İlkiz  20 Mayıs’ta İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde iddianameye karşı savunma yapacak.



İki soruşturmaya takipsizlik verilmişti



Hasan Cemal’in, T24’te yayımlanan 12 Ağustos 2015 tarihli "Akan kanın bir numaralı sorumlusu Saray'daki Sultan'dır, nokta!" ve 7 Eylül 2015 tarihli “Heyy sen!” başlıklı yazılarına dair de Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Savcılar Umut Tepe ve Emin Aydinç, soruşturmalar hakkında takipsizlik kararı vermişti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin