Harvard profesöründen medya ve demokrasi uyarısı!

Kadir Has Üniversitesi'ne konuk olan Prof. Vicki C. Jackson, demokrasi ve medya konularında uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Harvard profesöründen medya ve demokrasi uyarısı!

Kadir Has Üniversitesi, Anayasa Hukuku alanında önemli bir ismi ağırladı.  Kadir Has Üniversitesi’nde  "Ana(Yasal) Düzenlemeler ve Yargı Kararlarında Ölçülülük İlkesi" başlıklı bir seminer veren Harvard Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Vicki C. Jackson, konuşmasında, "Polisin aşırı güç  kullanımına basın ve medya özgür bir şekilde olayları sunabiliyorsa, kamuoyu hak ihlallerine karşı tepkili ise ve yargı da üzerine düşeni yapıyor ve anayasal hakları koruyabiliyorsa burada demokrasi işliyor demektir" dedi.



Harvard Üniversitesi’nde Amerikan Anayasa Hukuku, Karşılaştırmalı Anayasa Hukuku, Federal Mahkemeler, Cinsiyet Eşitliği ve Ölçülülük konularında uzman olan Jackson, seminerinde ABD Yüksek Mahkemesi, Kanada Yüksek Mahkemesi, Almanya Anayasa Mahkemesi ve İsrail Yüksek Mahkemesi kararlarında iktidarların faaliyetlerini sınırlamak, anayasal hakları korumak için ölçülülük ilkesinin nasıl uygulandığını anlattı.



Sadece Türkiye’de değil birçok ülkede polisin aşırı güç kullanarak ölçülülük ilkesini çiğnediğini ancak demokratik bir toplumda böyle bir olaydan sonra kamuoyunun, basının, yargının buna nasıl tepki verdiğinin önemli olduğunu ifade eden Jackson, 1970 ve 1971’de ABD’de üniversite öğrencilerinin Vietnam savaşını üniversite kampüslerinde protesto ettiğinde polisin aşırı güç kullanarak ölümlere neden olduğunu, ancak basının, üniversitelerin ve kamuoyunun buna ciddi bir tepki verdiğini ve ABD Yüksek Mahkemesi’nin de müdahale kararı veren kamu makamlarının yargılanmasına hükmettiğini belirtti.



Jackson, "Basın ve medya özgür bir şekilde olayları sunabiliyorsa, kamuoyu hak ihlallerine karşı tepkili ise ve yargı da üzerine düşeni yapıyor ve anayasal hakları koruyabiliyorsa burada demokrasi işliyor demektir. Bu da geleceğe yönelik umut verir" dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin