'Harry Potter'da bir ilk!

Fantastik kitap serilerinden "Harry Potter" operaya uyarlandı.

Google Haberlere Abone ol
'Harry Potter'da bir ilk!

İzmir'de opera sanatçısı İlhan Cinpir'in kurduğu Mozart Akademi, eylül ayındaki seçmelerin ardından başarılı öğrencilere koro, tiyatro ve dans eğitimi verdi. Eğitimin sonunda da başarılı olan 80 öğrenci, "Harry Potter" operasında rol almaya hak kazandı.



Berlin Komische Operası solistlerinden tenor Tansel Akzeybek'in "Harry Potter" rolünde yer aldığı operada, "Profesör Dumbledore"u Teyfik Rodos, "Lord Voldemort"u Serkan Kocadere, "Lily Potter"ı Nurdan Küçükekmekçi Aydın, "Severus Snape"i Christopher Varas, "Ron"u Burak Dabakoğlu, "Hermione"yi Bahar Çorbacı, "Profesör Minerva"yı Hülya Şahin ve "Hagrid"i Mehmet Alp Özkazanç canlandırıyor.



Ali Hoca tarafından Tarık Günersel'in librettosu üzerine yazılan, Murat Göksu'nun yönettiği "Harry Potter" çocuk operasında, koro yönetimi Fatma Cinpir, koreografi Alicia Haydee Varela, "Projeksiyon Mapping" Şencan Semerci, dekor tasarımı Ali Mete Alkoç'a ait.



Çoğunlukla ilk ve son kitaptan bölümlerin yer aldığı tek perdelik opera, yaklaşık 75 dakika sürüyor.



"6 temsil yapılacak"



Operanın genel sanat yönetmenliğini üstlenen İlhan Cinpir, AA muhabirine, Harry Potter'ın çok uygun olmasına rağmen daha önce operaya uyarlanmadığını ifade etti.



J. K. Rowling ile kitabı operaya uyarlamak amacıyla temasa geçtiklerini belirten Cinpir, yazarın, gelirinin çocuklar yararına kullanılması şartıyla buna izin verdiğini kaydetti.



İlk başta tek gösterim için izin aldıklarını anlatan Cinpir, uzun süren hazırlık sürecinin ardından tek gösterimin çocuklarda hayal kırıklığına yol açacağını bildirmeleri üzerine, temsil sayısının 6'ya çıkarıldığını söyledi.



Cinpir, bugün ve yarın ikişer temsil sahneye koyacaklarını, diğer iki temsili ise talep gelirse yurtdışında gerçekleştirmeyi istediklerini ifade ederek, "İzmir'deki temsillerin geliri, Soma'daki maden faciasında en fazla kaybı olan yerlerden İzmir'in Kınık ilçesine bağlı Elmadere köyü yararına bağışlanacak. Ayrıca Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı yararına, görme engelli çocukların kitap okuyabilmesi adına gerekli cihazların alımında kullanılacak" dedi.



J. K. Rowling'i, oyunda rol alan çocuklarla hazırladıkları videoyla temsile çağırdıklarını belirten Cinpir, yazarının da operayı izlemesini arzuladıklarını dile getirdi.



"Çocuklar, hataları gösteriyor"



Harry Potter'ı canlandıran 37 yaşındaki tenor Tansel Akzeybek ise yaşı gereği "Harry Potter ile büyüyen" jenerasyonda yer almadığını kaydederek, bu nedenle kitaptan uyarlanan film serisini, teklif geldikten sonra izlediğini söyledi.



Çocuklarla rol almanın keyif olduğunu aktaran Akzeybek, "Rol aldığımız çocuklar, Harry Potter'ın her şeyini biliyor. Çocuklar, hatalarımızı gösteriyor. Bazen sopayı tutma şeklimiz, bazen makyajın nasıl olacağı yönünde uyarılarda bulunuyorlar" diye konuştu.



Opera, bugün ve yarın Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı'nda izlenebilir. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin