'Hamallar' belgeselinin çekimleri sürüyor!

Yönetmen Aydın Bağardı'nın yeni belgeseli, geçmişten günümüze 'hamallık' mesleğini inceliyor...

Google Haberlere Abone ol
'Hamallar' belgeselinin çekimleri sürüyor!

Yönetmen Aydın Bağardı'nın çekimlerine başladığı Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli ''Hamallar'' adlı belgeselin çekimleri devam ediyor. Belgeselde Sirkeci'den Unkapanı'na, Mısır Çarşısı'ndan Kapalı Çarşı, Karaköy ve Perşembe Pazarı'na kadar uzanan bölgede, geçmişten günümüze ''hamallık'' konu ediliyor.



'Hamallar' belgeselinin çekimleri sürüyor!



Dramatik unsurların kullanıldığı, söz konusu dönemin canlandırıldığı ve usta aktör Mustafa Uzunyılmaz'ın naratörlüğünü yaptığı belgeselde Bağardı'nın dikkatimizi çekmeye çalıştığı noktalar ise şöyle; "İstanbul’un henüz betona bürünmediği, trafik sorununun yaşanmadığı, Eminönü ve Karaköy'ün şehrin merkezi olduğu günlerden bugüne; hamalların yaşamı anlatılıyor. Ticaretin ve paranın canlandırdığı bu semtte, bir iş tutacak bilgi, beceri ve yeteneği olmayanların yapabileceği tek şey ''hamallık''tı."



Anadolu'nun bağrından İstanbul'a  gelenler, Sirkeci ve Haydarpaşa’da trenlerden inip Karaköy ve Eminönü’ne alışverişe koşarlar, boğaza nazır duran Yeni Cami'nin avlusundan geçerken semerleriyle 100-150 kiloluk yükün altında hamalları görünce şaşırırlardı.  



'Hamallar' belgeselinin çekimleri sürüyor! - Resim : 2



Tek sermayeleri sırtlarına vurdukları semerleri olan hamallar;artık  günümüzde geçmişe göre ekonomik olarak çok daha zor durumdalar. 4 aylık yevmiyeleriyle koskoca seneyi geçirecek gelir elde ederken, bu durum günümüz hamallarını son yıllarda daha az iş ve daha fazla hastalık problemleriyle karşı karşıya bırakıyor. Özellikle bel fıtığı ve ayak sağlığı gibi sorunlar daha çok görülmekte. Bununla beraber sosyal güvencelerinin olmaması, hamalları daha zor duruma düşürüyor. Kimi hamallar elde ettikleri aylık kazançlarının yetersizliğinden çocuklarını bile okutamıyor.



'Hamallar' belgeselinin çekimleri sürüyor! - Resim : 3



Belgesel'de ayrıca Osmanlı Devleti'nden günümüze hamallar mercek altına alınıyor.Yüzyıl öncesi hamallığın çekimlerinin bir kısmı,"İzmit SEKA platoları"nda kurulan Osmanlı mahallesi dekorlarının bulunduğu mekanlarda gerçekleştirildi. Sirkeci ,Mercan ve Tahtakale de Hamallık yapanlar ,Kocaeli'ne götürülerek çekimlerde de gerçek hamallar kullanıldı.



Belgeselin çekimlerinin önümüzdeki günlerde bitmesi bekleniyor.



 



 


Etiketler belgesel
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin