Halk TV ve Tele 1'e verilen cezalara tepki!

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV ve Tele 1 kanallarına cezai yaptırım uyguladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin kanallara verilen cezalara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Halk TV ve Tele 1'e verilen cezalara tepki!

Gazeteciler Cemiyeti Bilgin: RTÜK tarafından Halk TV ve Tele 1’e verilen cezalar konusunda açıklamalarda bulundu.

“Medya kurumlarını ayrıştırmak, hedef göstermek kimsenin vazifesi olmamalıdır”

Bilgin: Çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. “Sahada hayatlarını hiçe sayarak görevlerini yapan meslektaşlarımla gurur duyuyorum.”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye’nin ve dünyanın Koronavirüs (COVID-19) pandemi ile çok önemli bir sınavdan geçtiği dönemde birlik, ahenk ve karşılıklı saygıya büyük ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bilgin, bir devlet kurumunun başkanının muhalif kanalları susturmaya, baskı altına alarak ötekileştirerek hiçbir amaca hizmet edemeyeceğini söyledi.

Gazetecilerin kıdemlerine bakılmaksızın hata yapabileceklerini kaydeden Bilgin, ancak sanki ‘bir hata yapılsa da cezayı versek’ mantalitesiyle pusuya yatmak Radyo Televizyon Üst Kurulu’na da, o kurulun başkanına da yakışmaz,” dedi.

RTÜK başkanının Can Ataklı’nın türbanlı bir öğretmen ile ilgili olarak “6112 sayılı yasaya göre Tele 1 hakkında inceleme başlattık. Başkan olarak tavrım, ilk Üst Kurul toplantısında gündeme alınması ve en üst limitten cezanın verilmesidir" ifadesini kullanmasının “Yakışıksız bir ihsası rey olayı” olduğunu vurgulayan Bilgin, “E-Eğitim’in ilk gününde kiminle eğitimin başlayacağı konusunda Ataklı, belki birilerini çok sinirlendirecek ve kabul edilemez bulunacak farklı düşünce içerisinde olma hakkına sahip değil mi? Kınarsınız. Reddedersiniz. Ama fırsat bilip en üst düzeyden ceza vermek de bu bir nevi ayrımcılık değil mi?” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı aynı E-Eğitim program arasında eski Başbakan Adnan Menderes’in idamıyla alakalı ilkokul öğrencilerine “iğrenç” bir çizgi film gösterilmesiyle alakalı olarak “Nasıl oldu anlayamadık. Bir karışıklık olmuş. İnceliyoruz” gibi absürt bir tutum takınılırken, “Türbanı yine hedef aldı” sloganlarıyla bir televizyonun telefonları verilerek trolcülere hedef haline getirilmesi kabul edilir bir anlayış değildir.

“Hâlbuki aynı RTÜK Harp Okulu’ndaki törende salonda birkaç kişinin ayağa kalkmamasıyla ilgili haber konusunda verdiği ceza da çok acımasız olmuştur. Haber hatalı olabilir ancak, düzeltme istemek, uyarmak gibi tedbirler varken en üst düzeyden ceza kararı vermek muhalefeti susturma kararlılığı gibi görünmektedir” yorumunu yapan Bilgin, Ayşenur Arslan’ın programındaki konuğun Koronavirüs salgınıyla ilgili 3. Havalimanını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sorumlu tutması ne kadar inanılır olmuş ise, o ifadeler yüzünden Halk TV’ye “üst limitten idari yaptırım kararı” verilmesi yanlış olmuştur dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı “Medya kurumlarını ayrıştırmak, hedef göstermek kimsenin vazifesi olmamalıdır” dedi.

Bilgin, “Bu çok riskli dönemde gazeteciliğin en kutsal neferleri muhabirlerin, sahada hayatlarını halkın anayasal doğru haber alma hakkını yerine getirmeye çalışmasını görmekten dolayı meslektaşlarımla gurur duyuyorum” diyen Bilgin, “Devletten ve devlet kurumlarının yönetiminde bulunanlardan bu dönemde beklentimiz ayrımcılığı dışlamaları, medyanın ve medya mensuplarının sorunlarına çözüm getirmeye çalışmalarıdır. Basın İlan Kurumu son günlerde bir seri önemli ve takdir edilecek kararlar aldı. Kamu ilanlarından mahrum bırakılan gazetelerimizle ilgili de adım atılmasını ümit ediyorum. Diğer yandan basın kartları sorunu devam etmektedir. Yüzlerce meslektaşımız basın kartları yenilenmediğinden veya başvuruları bekletildiğinden dolayı mağdur durumdadırlar. Bu alanlarda ilerleme bekliyoruz,” dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin