Halil İnalcık kimdir. Bilim insanı Halil İnalcık kaç yaşında ve neden öldü. Halil İnalcık'ın mezarı nerede. Halil İnalcık'ın kitapları neler?

Halil İnalcık 25 Temmuz 2016 tarihinde 99 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Türk tarihçi olan Halil İnalcık ardında Osmanlı, Rönesans, Milli Mücadele dönemini anlatan birçok önemli eser bıraktı. Eserleri ona birden fazla ödül getirdi. 2005'te Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Peki Halil İnalcık kimdir, mezarı nerede? Halil İnalcık'ın kitapları neler? İşte Halil İnalcık hakkında detaylar.

Google Haberlere Abone ol
Halil İnalcık kimdir. Bilim insanı Halil İnalcık kaç yaşında ve neden öldü. Halil İnalcık'ın mezarı nerede. Halil İnalcık'ın kitapları neler?

Halil İnalcık Türk ve Osmanlı tarihi hakkında yazdığı eserlerle tanınıyor. Siyasi, ekonomik, kültür ve medeniyet tarihi alanında değerli eserleri bulunan Halil İnalcık'ın kitapları birçok dile çevrildi ve ders kitabı olarak kullanıldı. Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ ( 1300 - 1600 ) ve Osmanlı Devleti'nin Ekonomik ve Siyasi Tarihi kitapları en bilinen eserleri arasındadır. 

Tarih alanında üstün başarılar elde eden Halil İnalcık Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde 32 sene eğitim verdi. 1972 senesinde Chicago Üniversitesinde Osmanlı Tarihi Kürsüsünü, 1993 yılında Bilkent Üniversitesinde Tarih Bölümünü kurdu.

İşte Halil İnalcık hakkında tüm detaylar.

HALİL İNALCIK KİMDİR?

Halil İbrahim İnalcık 7 Eylül 1916 İstanbul doğumludur. 1924 senesinde ailesiyle Ankara'ya yerleşti. 1936'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi Bölümünde yüksek öğrenim aldı. 1940'ta mezun oldu ve fakültede asistan olarak kaldı.

1942'de Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı doktora tezini verdi. 1943'te Viyana'dan 'Büyük Ricat'e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı başlıklı teziyle doçentliğe atandı. 1945'te AÜDTCF Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünden Şevkiye Işıl ile hayatını birleştirdi.

1947'de Türk Tarih Kurumu (TTK) üyeliğine seçildi. İlerleyen dönemlerde Osmanlı tarihi hakkında çalışmalarına yurt dışında devam etti. 1952 yılına gelindiğinde Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı İşbirliği teziyle profesörlük unvanının sahibi oldu.

Halil İnalcık kimdir. Bilim insanı Halil İnalcık kaç yaşında ve neden öldü. Halil İnalcık'ın mezarı nerede. Halil İnalcık'ın kitapları neler?

Columbia, Princeton, Pennsylvania, Harvard Üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak dersler verdi. 1972'de Ankara Üniversitesinden emekli oldu ve Chicago Üniversitesinde Osmanlı Tarihi Kürsüsünü kurdu. 1973 senesinde ünlü kitabı Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ ( 1300 - 1600 ) yayımladı. 

1986'da Chicago Üniversitesinden de emekliğe ayrılan Halil İnalcık 1993 yılında Bilkent Üniversitesinde Tarih Bölümünü kurdu. 23 sene boyunca Bilkent Üniversitesi'nde Osmanlı Tarihi Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi verdi.

İlerleyen dönemde de tarih alanında çalışmalarına devam eden Halil İnalcık iyi düzeyde İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de; Arapça, Farsça ve İtalyanca biliyordu.

SAYILI 2000 BİLİM İNSANI ARASINDA GÖSTERİLDİ

Halil İnalcık 20. yüzyıl sona ererken Cambridge'de bulunan Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim insanı arasında gösterildi.

2003 senesinde Macaristan Cumhurbaşkanı tarafından Macaristan Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. Hayatını ve tarihçiliğini anlattığı Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı 2005 senesinde yayımlandı.

Halil İnalcık kimdir. Bilim insanı Halil İnalcık kaç yaşında ve neden öldü. Halil İnalcık'ın mezarı nerede. Halil İnalcık'ın kitapları neler? - Resim : 2

HALİL İNALCIK'IN MEZARI NEREDE?

Halil İnalcık'ın cenazesi Fatih Sultan Mehmet'in de türbesinin bulunduğu Fatih Camii Haziresi'ne defnedildi.

HALİL İNALCIK KİTAPLARI NELER?

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ ( 1300 - 1600 )

Osmanlı Devleti'nin Ekonomik ve Siyasi Tarihi

Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet

Osmanlı İmparatorluğu

Kısa Osmanlı Tarihi

Milli Mücadele tarihi

Tarih Bilinci

Kırım Hanlığı Tarihi Üzerine Araştırmalar 1441 - 1700

Fatih Sultan Mehmed Han

Kuruluş Dönemi Osmanlı Sultanları

Devlet-i Aliyye Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar

Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler

Osmanistik Bilimi'ne Katkılar

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin