Hafta sonu planı olanlar DİKKAT. Marmara Bölgesi uçacak. Meteoroloji, AKOM ve AFAD'dan uyarı geldi

Sonunda Türkiye'ye kış geldi. Öyle bir geldi ki Meteoroloji'den uyarı üzerine uyarı geliyor. Son yapılan açıklamada Marmara Bölgesi'nde yaşayan vatandaşlara dikkat çağrısı yapıldı. Meteoroloji'nin ardından AKOM'dan ve AFAD'dan da uyarı geldi. İstanbul Valiliği de "turuncu kodlu" alarm verdi.

Google Haberlere Abone ol
Hafta sonu planı olanlar DİKKAT. Marmara Bölgesi uçacak. Meteoroloji, AKOM ve AFAD'dan uyarı geldi
AA

Marmara bölgesine hafta sonu fırtına uyarısı yapılırken yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunması istendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Cumartesi sabah saatlerinden itibaren bölge genelinde rüzgarların kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına (50-70 km/saat), pazar günü sabah saatlerinde itibaren kuvvetli fırtına (70-90 km/saat) doğusunda yer yer tam fırtına (90-110 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

Öte yandan Meteoroloji'nin cumartesi günü paylaştığı haritada ise yurdun neredeyse tamamında sağanak, kar, fırtına bekleniyor. Meteoroloji yarın Ağrı, Artvin, Bitlis, Giresun, Hakkari, Hatay, Muş, Rize, Siirt, Trabzon, Van ve Şırnak için sarı uyarıda bulundu.

AKOM'DAN DA UYARI GELDİ 

Meteoroloji'nin ardından AKOM'dan da uyarı geldi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul'a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı hava geldiğini, sıcaklıkların da fırtına ile birlikte 8-10 derecelere düşeceğini duyurdu. İBB AKOM verilerine göre, İstanbul'a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı sistemi giriş yapacak. Sistemin etkisi ile rüzgarın yarın öğle saatlerinden itibaren Lodos yönünden, Pazar erken saatlerden itibaren ise Karayelden, kuzey bölgelerde kısa süreli hamlelerle tam fırtına şeklinde etkili olması bekleniyor.

SICAKLIKLARDA ANİ DÜŞÜŞ YAŞANACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Açıklamada, “Kuzeyin soğuk havasını hızlı bir şekilde bölgeye taşıyan sistem nedeniyle Cumartesi akşam saatlerinden itibaren sıcaklıklarda 8-10 derecelere kadar ani düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli sağanak yağmur, Cumartesi 06.00 ile Pazar 20.00 arası beklenirken, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Cumartesi 10.00 ile Pazar 20.00 arası esmesi öngörülüyor" denildi. 

EKİPLER 24 SAAT HAZIR BEKLETİLECEK

Açıklamanın devamında, "Fırtına ile birlikte kış değerlerine gerileyen sıcaklıklar nedeni ile 2 gün boyunca il genelinde kuvvetli sağanak, 40-60kilogram metrekare, yağmur geçişi yaşanacak. Yağışların, fırtınanın etkili olduğu kuzey bölgelerde metrekarede 80-100 kilogramın üzerine çıkması bekleniyor. İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı 24 saat esaslı hazır bekletilecek. Vatandaşlar da ağaç ve direk devrilmesi, tabela ve çatı uçması ile fırtına nedeniyle toplu ulaşımında yaşanabilecek aksaklıklara karşı uyarıldı" ifadeleri yer aldı.

AFAD'DAN DA UYARI GELDİ

Meteoroloji ve AKOM'un ardından AFAD'dan da uyarı geldi. Vatandaşlara atılan mesajda sel, yıldırım, su baskını, çatı uçması, ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olunması istendi. 

VALİLİK'TEN TURUNCU KOD VERİLDİ

İstanbul Valiliği yarın başlayarak pazar günü öğle saatlerine kadar devam edecek kuvvetli yağışla ilgili uyarıda bulundu.

Turuncu kodla yapılan uyarıda, "Meteoroloji'den alınan bilgilere göre; İstanbul'da cumartesi günü sabah saatlerinden, pazar öğle saatlerine kadar çok kuvvetli sağanak yağışın etkili olacağı tahmin edilmektedir. Su baskınlarına karşı tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin