Habersiz bir gün!

Gazeteciler Colvin ve Rochlik'in Suriye'de öldürülmesinin birinci yıldönümünde 'Habersiz Bir Gün' kampanyası düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Habersiz bir gün!

Savaş muhabiri Marie Colvin ve Fransız foto muhabiri Remi Ochlik 22 Şubat 2012'de Suriye'de öldürülmelerinin birinci yılında gazetecilerin savaş bölgelerinde karşı karşıya kaldıkları tehlikelere dikkat çekmek ve hükümetleri harekete geçirmek için ""Habersiz bir gün?" kampanyası yapılıyor.



Getty Images'dan Aidan Sullivan'ın çabalarıyla gerçekleşen kampanya, sosyal medya aracılığıyla paylaşılacak linkler ve hazırlanan sitedeki destekçiler listesine verilecek imzalarla savaş bölgelerinde çalışan gazetecilerin önemleri ve maruz kaldıkları risklere farkındalığı arttırmayı istiyor.



Kampanyanın internet sitesinde amaçlar şu şekilde sıralanıyor:



* Çatışmalarda öldürülen veya yaralanan gazetecilerin sayılarının arttığına dikkat çekmek;



* Bununla daha etkili mücadele edebilmek için uluslararası ve yerel gündemi geliştirmek;



* Bu konulardaki yargılamalar için gerekli delillerin toplanması ve soruşturmanın başlamasını sağlamak.



Blachere: Oclik'in öldürülmesiyle ilgili kimse yargılanmadı



Colvin'in kızkardeşi Cat Colvin ve Ochlik'in kız arkadaşı Emilie Blachere de kampanyaya destek verdi.



Colvin: "Kampanya, sadece Suriye Hükümetinin öldürdüğü kardeşim için değil, savaş bölgelerinde çalışan gazetecilerin artan ölümlerine ve her gün karşılaştıkları tehlikelere olan farkındalığı arttırıyor. Kampanya için Marie'nin ölüm yıldönümünün seçilmesi de önemli bir çaba."



Blachere: "Basının önemi ile ilgili kamusal bir duyarlılık yaratmamız gerekir. Remi Ochlik bir yıl önce Suriye'de çalışırken tam da işi nedeniyle hedef gösterildi ve hala kimse gözaltına alınmadı ya da tutuklanmadı.  Gazetecilerin katillerinin dokunulmazlığı var. Ochlik'in ailesi ve ben kampanyayı destekliyoruz çünkü gazetecilerin her yere gidebilmesini istiyoruz. Ve onların sağ salim geri gelmesine ve işlerine devam etmelerine ihtiyacımız var."



Ki-moon ve Cameron'dan destek



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'da yayınladığı mesajla kampanyaya destek verdi. Son on yılda 600 gazetecinin öldürüldüğünü söyleyen BM temsilcisi "Her cinayet habersiz bir günü temsil ediyor. Her gün basın özgürlüğü için ayağa kalkmamız gereken bir gündür" dedi.



Kampanya twitterda #ADayWithoutNews hastagiyle yer alıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron da kampanyaya Twitter'dan destek verdi:



"#ADayWithoutNews cesur ve adanmış gazetecilerin tehlikeli alanlarda çalıştığını ve doğruyu bildirmek için göze aldıkları riskleri hatırlatıyor." (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin