'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı?

Gazetecilerin, zor şartlar altında görev yapmaya çalışan meslektaşlarına destek olmak amacıyla başlattıkları 'Haber Nöbeti' 1 ayı doldurdu.

Google Haberlere Abone ol
'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı?

“Canı pahasına haber yapan meslektaşlarımızla dayanışmaya gidiyoruz” diyerek  yola çıkan Haber Nöbeti, bugün itibariyle bölgedeki mesaisinin birinci ayını tamamladı. İlk Haber Nöbeti ekibinin yola çıktığı 3 Şubat’tan bu yana,  İstanbul ve Ankara’dan toplam 38 gazeteci, meslektaşlarına omuz vermek için Diyarbakır’a gitti.



'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı?



Haber Nöbeti, kafasına silah dayanan, kurşunların hedefi olan, haksız yere tutuklanan, mesleğini her an baskı altında yapan medya çalışanlarının durumunu görünür kılmak ve onlarla dayanışmak amacıyla başlatılmıştı. Geçtiğimiz bir ay boyunca her hafta ekipler halinde bölgeye giden gazeteciler, meslektaşlarının bürolarına gidip gündem toplantılarına  katıldı, sahada onlarla birlikte çalıştı ve bu süreçte gördüklerini haberleştirdi.



'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı? - Resim : 2



Bölgede gazetecilerin çalışma koşulları ve savaşın yarattığı yıkıma ilişkin 100’den fazla habere imza atıldı, bunlar habernobetim.wordpress.com bloğunda toplandı.



'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı? - Resim : 3



Azadiya Welat dağıtıldı



Haber Nöbeti kapsamında yapılanlar arasında Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin dağıtımına katılmak, gözaltına alınmış programcı Ahmet Dönmez yerine Gün Radyo’da program sunmak da yer aldı. Ayrıca, Batman ve Midyat’ta yerel gazete çalışanlarıyla kısa röportajlardan oluşan bir video projesi başlatıldı. 



'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı? - Resim : 4



Bölgedeki koordinasyonunu Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin üstlendiği organizasyonda, Diyarbakır merkezin yanında Silvan ilçesiyle, Mardin’in, Midyat, Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerine ve Batman’a gidildi. Haber Nöbeti kapsamında bölgedeki tüm medya kurumlarına dayanışma isteğimiz iletildi. Şimdiye kadar desteğimizi kabul edenlerden DİHA, JİNHA , Azadi Tv, İMC Tv, Jiyan Tv, Gün Tv, Hayat Tv, Kurdsat News Tv, Waar Tv, Evrensel Gazetesi, Tigris Haber Gazetesi ve Haberdar’da nöbet tutuldu.



'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı? - Resim : 5



Agos’tan ETHA’ya



Haber Nöbeti’ne katılan gazeteciler arasında ise  Agos Yayın Yönetmeni Yetvart Danizkyan, Evrensel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Haberdar Yayın Yönetmeni Said Sefa, Cumhuriyet Haber Koordinatörü Ayşe Yıldırım, ETHA Haber Müdürü Önder Öner ile dokuz8haber kurucularından Gökhan Biçici ve P24 kurucularından Yavuz Baydar yer aldı. Ayrıca Celal Başlangıç, Ceyda Karan, Ergun Babahan, Fehim Işık, Hayko Bağdat, Mehveş Evin, Pınar Öğünç gibi isimler de bölgeye giden 38 gazeteci arasında yer aldı.



'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı? - Resim : 6



Böylece Haber Nöbeti’ne şimdiye kadar şu kurumlardan gazeteciler katılmış oldu: Açık Radyo, Agos, ANF, Bianet, Birgün, Cumhuriyet, Demokrat Haber, Diken, Dokuz8haber, ETHA, Evrensel, Haberdar, İleri Haber, İMC, İnsan Haber, Nokta, Özgür Düşünce, Özgür Gelecek, Özgür Radyo, P24, Sendika.org, Sol portal, T24, Today’s Zaman, Yeni Asya, Zete.



'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı? - Resim : 7



Can Dündar katılacak



Haber nöbetçileri meslektaşlarıyla dayanışma kapsamında tutuklu JİNHA muhabiri Beritan Canözer ve DİHA muhabiri Nedim Oruç için mektuplar kaleme aldı; haber takibi sırasında vurulan İMC kameramanı Refik Tekin’i ziyaret etti. Cizre’de vahşet bodrumunda vahşice öldürülen Azadiya Welat Sorumlu Yazıişleri Müdürü Rohat Aktaş için ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bir bodrumda mahsur kalan Mazlum Dolan için yapılan basın açıklamalarına katıldı. 



'Haber Nöbeti' 1 ayı geride bıraktı... Peki Diyarbakır'da neler yaşandı? - Resim : 8



Haber nöbetçilerinin, geçtiğimiz bir ay boyunca yaptıkları arasında Silivri Cezaevi önünde tutulan Umut Nöbeti’ni Diyarbakır Cezaevi önüne taşımak da yer aldı. Her iki cezaevi önünde eş zamanlı olarak nöbet tutan gazeteciler, o sırada Silivri Cezaevi’nde bulunan Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmesi Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül ve halen Diyarbakır Cezaevinde bulunan JİNHA muhabiri Beritan Canözer şahsında tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.



Can Dündar ve Erdem Gül ise 26 Şubat’ta cezaevinden çıktıktan sonra yapacakları ilk işlerden birisinin Diyarbakır’da Haber Nöbeti’ne katılmak olduğunu söylediler. 



Mart sonuna kadar sürecek olan Haber Nöbeti kapsamında 70’den fazla gazetecinin bölgeye gitmesi planlanıyor. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin