HABER AJANSLARINDAN BARIŞ MESAJI GEÇİYOR

Anadolu Ajansı´nın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Haber Ajansları Zirvesi´nin ortak mesajı: Barış. 60 ülkenin ajans yönetcilerinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi, "Dileğimiz barıştan yanadır" diye konuştu

Google Haberlere Abone ol
HABER AJANSLARINDAN BARIŞ MESAJI GEÇİYOR

Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahipliğinde düzenlenen ve yaklaşık 60 ülkeden haber ajansları yöneticilerinin katıldığı ''Dünya Haber Ajansları Zirvesi'', Çırağan Sarayı'nda başladı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi, haber ajanslarının bu zirvede bir araya gelmesindeki amacın gazeteciliğin sorunlarını paylaşmak olduğunu söyledi. Savaşta hayatını kaybeden gazetecilerin büyük bir acı verdiğini dile getiren Bengi, "Dileğimiz barıştan yanadır" dedi.





Balkan Haber Ajansları Birliği (ABNA) Başkanı Dusan Dakovic ise, 1990'larda eski Yugoslavya'da politik bölünmeler başladığında medyanın aktif bir rol oynadığını anlatarak, "Amaç bölünmeyi önlemekti" dedi. ABNA olarak işbirliği, enformasyon ve etik konuları üzerinde durduklarını belirten Dusan Dakovic, zirveye katılan tüm ajans temsilcilerine başarılar diledi.





Avrupa Haber Ajansları Birliği (EANA) Başkanı Uffe Riis Sorensen, ifade özgürlüğü olmadan basın özgürlüğü olmayacağını belirtti. EANA Başkanı Sorensen şunları söyledi: "Bir basın mensubu olarak kimsenin savaş yanlısı olacağını sanmıyorum. Buradaki herkesin beni bu konuda destekleyeceğine inanıyorum".



Asya Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA) Başkanı Vitaly Ignatenko ise , bu toplantının sloganının kilit bir rol oynadığını kaydetti. OANA Başkanı Ignatenko, haber ajanslarının görevine değinerek, "ajanslar, kendi milletlerinin insanlarıyla diğer milletlerin insanları arasında bir köprüdür" dedi. Haber ajanslarının terörist grupların sözcüsü olmaması gerektiğine dikkat çeken Vitaly Ignatenko, uluslar arası sorunlarda başvurulacak yerin Birleşmiş Milletler (BM) olması gerektiğini savundu. OANA'nın bütün ajansların yakın işbirliğine açık olduğunu ifade eden Ignatenko, dünya haber ajansları birliğinin oluşturulmasını istedi.




Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü ve AA Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Bilgiç ise günümüzde haber ajanslarının artık küresel iletişimin önemli bir parçası haline geldiğini vurguladı. Abdurrahman Bilgiç, iletişimin, 'siyasal egemenlik ilişkilerinin bir parçası' olmasına yönelik eleştirilerin yeni olmadığını, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iletişim araçlarının geniş kitlelere ulaşmasıyla bu sorunun başladığını anlattı. Gazetecinin bireysel sorumluluğunun, medyanın kolektif sorumluluğu kadar önemli olduğunu dile getiren Abdurrahman Bilgiç, artık izleyicinin gördüğünü bile sorgular hale geldiğini sözlerine ekledi.




İletişimden Sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay, toplantıya 58 Haber Ajansından toplam 113 kişinin katıldığını belirterek, hükümet olarak zirveyi önemli gördüklerini söyledi. Bakan Atalay, "Artık haber verenden çok haber ajansının adı ve logosu önemli hâle gelmiştir. Son zamanlarda, özellikle de savaşta bu durum daha da belirginleşti" diye konuştu. Irak ortamında bir çok habercinin hayatını kaybettiğini de hatırlatan Devlet Bakanı Beşir Atalay, "Bu kişileri saygıyla anıyoruz" dedi.




Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi, bakanın yaptığı konuşmanın ardından, İletişimden Sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay'a zirvenin düzenlenmesindeki katkılarından dolayı bir plaket verdi.










Sıradaki Haber İçin Sürükleyin