Haaretz: Netanyahu Türkiye'ye 20 milyon dolar tazminat ödeyecek!

Haaretz , İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türkiye'ye 20 milyon dolar tazminat ödeyeceğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Haaretz: Netanyahu Türkiye'ye 20 milyon dolar tazminat ödeyecek!

Haaretz, Aralık ayında Türkiye ile müzakerelerin canlandırılmasının ardından İsrail Başbakanı Netanyahu'nun tazminat tutarını 20 milyon dolara yükseltmeyi kararlaştırdığını belirtirken görüşmelerde Türk tarafının tutumunu yumuşattığını da öne sürdü. 



İsrail'in, dokuz Türk'ün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskınına ilişkin tazminatı tutarını artırmayı önerdiği bildiriliyor. Haaretz gazetesi, Aralık ayında iki ülke arasındaki müzakerelerin canlandırılmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tazminat tutarının 15 milyon dolardan 20 milyon dolara çıkartılmasını kararlaştırdığını yazdı.



Haaretz gazetesi, "müzakereler konusunda brifing verilen" Batılı diplomatlara dayandırdığı haberinde İsrail'in Türkiye'ye 20 milyon dolarlık tazminat önerdiğini belirtirken aynı diplomatların müzakerelerde ilerleme sağlanmış olsa da henüz bir anlaşmanın olmadığını da ifade ettiklerini kaydetti. 



"TÜRKLER TUTUMLARINI YUMUŞATTILAR"



Müzakerelerin Aralık ayında Türk tarafının İsrailli müzakerecileri yeniden İstanbul'a davet etmesi üzerine canlandırıldığını belirten gazete, "O görüşmeler sırasında Türkler, tutumlarını yumuşatarak tazminat talebini azalttılar. Batılı diplomatlar, Haaretz'e, Türklerin, İsrail'in ödemeye hazır olduğu 15 milyon doları hala bir kat aşan 30 milyon dolar istediğini anlattılar" diye yazdı. 



"Ancak müzakerecilerin yurda dönmelerinden sonra geçen haflarda Netanyahu onlarla birkaç istişarede bulundu ve bunların ardından İsrail'in önerisini 20 milyon dolara çıkarılmasına karar verdi" ifadelerini de ekleyen Haaretz, Batılı diplomatların, Netanyahu'nun, bir anlaşma sağlamak için gerekli olması durumunda müzakereci ekibine rakamı 3 milyon dolar daha artırma iznini verdiğini söylediklerini de belirtti.



Haaretz, Türkiye ile yapılan müzakerelerde rol alan Kudüs'teki yetkililerin ise, söz konusu rakamları doğrulatmaya yanaşmazsa da yalanlamadıklarını, temasların sürdüğünü ve görünümün olumlu olduğunu söylemekle yetindiğini yazdı.



Buna karşın, haberde Kudüs'ün Türkiye'deki Mart yerel seçimleri öncesi bir anlaşmayı beklemediği vurgulanırken söz konusu İsrailli yetkililerin ayrıca bir anlaşmanın tazminatın yanısıra İsrail açısından önem taşıyan, İsrailli askerler hakkındaki davaların iptal edilmesi gibi konulara da bağlı olduğunu ifade ettiklerine dikkat çekildi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin