Güzellik merkezlerinde para böyle aklanıyormuş! Dilan Polat ve Candan Kardeşler operasyonuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar. Eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Furkan Sezer MedyaTava’ya konuştu

Türkiye gündemi Dilan Polat’la başlayan, Candan Kardeşlerle devam eden operasyon haberleriyle sarsılmaya devam ediyor. Sosyal medyada ünlenen bu isimler kara para aklama, dolandırıcılık iddialarıyla tutuklandı. Peki kara para aklamak bu kadar kolay mı, güzellik merkezleri üzerinden nasıl kara para aklanıyor, bu operasyonların sonu nereye varacak? Eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Furkan Sezer bu soruların yanıtlarını MedyaTava’ya cevapladı.

Medyatava Özel Güzellik merkezlerinde para böyle aklanıyormuş! Dilan Polat ve Candan Kardeşler operasyonuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar. Eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Furkan Sezer MedyaTava’ya konuştu

Özgen Aydos/ MedyaTava

Lüks yaşamlarıyla dikkat çeken ve haklarında “kara para aklama”, “vergi kaçırma” ve “kaçak bahis” iddiaları bulunan Dilan ve Engin Polat çifti, geçen haftalarda gözaltına alınıp tutuklandı.

Polat çiftinin tutuklanması ülke gündemine şok etkisi yaptı.

Henüz bu şok atlatılmamışken televizyon programlarında ve sosyal medyada ünlenen Bahar- Nihal Candan kardeşler, “suç örgütüne üye olma”, “kurma” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından tutuklandı. Operasyonların devam ettiği ve başka fenomenlerin de incelendiği biliniyor.

Peki bu operasyonlar nasıl başladı, nasıl devam edecek, kara para nasıl aklanıyor ve bu operasyonların bu dönemde hız kazanmasının nedeni ne?

Adnan Oktar suç örgütünün çökertilmesinde başrol oynayan eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Furkan Sezer MedyaTava’nın sorularını yanıtladı.

Güzellik merkezlerinde para böyle aklanıyormuş! Dilan Polat ve Candan Kardeşler operasyonuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar. Eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Furkan Sezer MedyaTava’ya konuştu

(Furkan Sezer)

“BU OPERASYONLARI KAMUOYUNUN TEPKİSİ BAŞLATTI”

Furkan Sezer, fenomenlere yönelik operasyonların kamuoyunun tepkisi nedeniyle başladığını söyledi. “Birileri ifade vermiştir, MASAK inceleme başlatmıştır ama devletin bu denli hızlı aksiyon almasındaki temel neden kamuoyunun gösterdiği tepki oldu. Bu kadar gösteriş, lüks yaşam ve bunların sosyal medyada paylaşılması toplumun sinir uçlarına dokundu ve insanların tepkisi de operasyonları başlatan ana etmen oldu” ifadelerini kullandı.

NEDEN GÜZELLİK MERKEZLERİ?

Dilan Polat güzellik merkezleri ile ünlenmişti, Nihal Candan’ın da bir güzellik merkezi olduğu ortaya çıktı. Ayrıca takip altında olduğu iddia edilen birçok sosyal medya fenomenin de güzellik merkezi olduğu tespit edildi. Peki neden kara para aklamak için güzellik merkezleri kullanılıyor?

Sezer bu soruya şöyle cevap verdi; Öncelikle Türkiye’de kara para aklamak çok kolay. Çünkü yasal mevzuat bu durumların önüne geçmeye müsait değil; şüpheli işlemler bankaların bildirilmesine tabi. Bu sistemi tespit etmek için bir algoritma ya da yapay zeka sistemimiz mevcut değil. Güzellik merkezlerinde bu paraları aklamak ise daha kolay çünkü bu merkezlerde verildiği söylenen hizmetlerin meblağsını siz belirliyorsunuz. Bu paraya bunu yapıyorum diyorsunuz, ücreti elden alıyorsunuz. Kimse güzellik merkezlerine kaç kişinin girdiğini saymıyor ve denetlemiyor. Bugün 1 milyon kişiye hizmet verdim diyebilirsiniz.

Ayrıca örnek veriyorum; Furkan Sezer adını verdiğim bir kremi piyasaya sürüyorum. Bundan sadece bin tane var, limited edition diyorum, bu kremlere yüz bin lira fiyat biçiyorum, daha sonra oturduğum yerden kendi adıma, sizin adınıza, tanıdıklarım adına satın alıyorum. Böylece para kolay bir şekilde aklanmış oluyor. Oldukça kolay bir yöntem. Denenmiş ve başarılı olmuş bir yol olduğu için bu yolu izliyorlar. Öte yandan başka sosyal medya platformlarına da bakmak lazım, sosyal medya üzerinden para aklamak oldukça basit.

“TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK ZORUNDA”

Türkiye 21 Kasım 2021’de, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu sonucuna varıldığı için Mali ve Ürdün ile birlikte küresel kara para aklama ve terör finansmanı gözlemcisi FATF tarafından “gri listeye” alınmıştı.

Furkan Sezer, operasyonların bu kadar hızlı yapılmasıyla ilgili bu gri listeyi işaret etti. “Haziran ayına kadar Türkiye’nin bu listeden çıkması, yabancı yatırımcıya güven vermesi gerekli” dedi. Bu operasyonların devam edeceğini ve ucunun büyük baronlara dokunabileceğini de sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin