Güneşli havaya aldanmayın bahar alerjisi sizi yatak döşek hasta edebilir!

Havanın güneşli ve sıcak olması içimizi ısıtsa da bahar bir yandan da alerjik krizleri ortaya çıkardı. Havaların ısınmasıyla alerjik reaksiyonlar göstermemiz çok olası. Bunlara dikkat ederek güzel havaların tadını çıkarabilirsiniz...

Google Haberlere Abone ol
Güneşli havaya aldanmayın bahar alerjisi sizi yatak döşek hasta edebilir!

Güneşli havalar insanın içini ısıtmaya başladı. Yeşillenen ve açan çiçekler bazılarımızın gözünü korkutuyor. Sebebi ise belli.

Alerji. Bahar alerjisi çoğu insanda rastloanan bir reaksiyondur.

Bahar mevsimiyle birlikte birtakım alerjik hastalıkların da arttığına değinen Doç. Dr. Yıldırım, “Alerji, dış ortamdaki maddelere ve uyaranlara karşı, muaf hücrelerimizin göstermiş olduğu aşırı duyarlılık ya da tahammülsüzlüktür” dedi.

GENETİK YATKINLIK DA ROL OYNUYOR

Alerjik reaksiyonların genellikle alerjiye genetik yatkınlığı olan kişilerde daha sık görüldüğünü hatırlatan Doç. Dr. Yıldırım, şöyle devam etti: “Alerji yatkınlığı olarak tanımlanan ‘Atopi’ bebeklik döneminde bile deride kızarıklık ve kaşıntılarla kendini gösterir. Alerji vücutta farklı mekanizmalarla ortaya çıkabilir. Genellikle deri, solunum yolları, dolaşım ve sindirim sistemi etkilenir. Alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkimeyle salgılanan histamine bağlı burun akıntısı, hapşırık, öksürük, baş ağrısı, burun tıkanıklığı yanında ürtiker gibi deri lezyonları meydana gelir. Toplumda genel olarak bilinenin aksine, alerjik reaksiyon hemen gerçekleşmeyebilir. Alerji, alerjen maddenin gücüne ve maruziyet sıklığına bağlı olarak, ilk temastan sonra olabildiği gibi, tekrarlayan temaslar sonrasında da gelişebilir.” 

Güneşe bağlı alerjilerin, cildin açıkta kalan bölümlerinde özellikle eller, kollar ve yüzde kızarıklık, kaşıntı ve kabarmaya neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yıldırım, bu hastalıkların teşhisine yönelik şu bilgileri paylaştı:

 “Bu hastalıkların teşhisinde deri prick test ve yama testlerini uygularız. Ön kola alerjen maddeler uygulayarak gerçekleştirdiğimiz deri prick testinde, verilen reaksiyona göre yanıt, pozitif ya da negatif olarak değerlendirilir.

 Sırta yapıştırılan yama testinde ise 48 saat deride kalan alerjenlere karşı olan reaksiyon gözlenir. Bu testlerde hedef alerjeni bularak o maddeye temastan kaçınılmasını sağlamaktır.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Hastalıkların tedavisinde, hastalığın şiddetine bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulandığını anlatan Doç. Dr. Yıldırım, “Bu hastalıklarda kortizonlu kremler, nemlendiriciler, kaşıntı giderici kremler vb. lokal tedaviler kullanılabileceği gibi, sistemik tedavileri de kullanılabilir. Sistemik tedaviler arasında kaşıntı giderici antihistaminikler veya tedaviye yanıtsız durumlarda kullanılan sistemik steroidler bulunmaktadır” diye konuştu.

Tıbbi tedavinin günlük hayatta mutlaka uygulamalarla desteklenmesinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Yıldırım, bu uygulamaları ise şöyle sıraladı:

“Eve gelir gelmez duş alarak, kıyafetlerinizi değiştirin. Araba kullanırken camları açmak yerine klima çalıştırın.

Arabadaki veya evdeki klimaya polen filtresi taktırarak, bunları belli aralıklarla temizletin. 

Rüzgârlı havalarda mümkünse dışarıya çıkmayın. Yüzünüze bariyer özelliği olan nemlendirici kremler kullanmanız, dermatit şikayetlerinizi hafifletir.

Banyo yaparken kurutmayan ve nemlendirici özelliği olan yıkama jelleri kullanın. Banyo sonrası deriyi nemlendirmek alerjen temasını azaltacaktır.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin