Guardian'dan Cumhurbaşkanı Gül hakkında çarpıcı iddia!

The Guardian, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Guardian'dan Cumhurbaşkanı Gül hakkında çarpıcı iddia!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hafta sonu gerçekleştirdiği İskoçya ziyareti sırasında Guardian gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Gazete Gül'ün 2014'teki başkanlık seçimlerinde aday olabileceğini yazdı.



Cumhurbaşkanı Gül, barışçıl gösterilere desteğini yinelediği mülakat sırasında "Türkiye'de bir demokrasi açığı var" sözlerini de kullandı.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiliz The Guardian Gazetesiyle yaptığı mülakat sırasında Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin "tüm seçenekler açık" tuttuğunu belirtirken kararı vermek için "henüz erken" olduğunu da söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "Erdoğan bir dost ve onunla tüm bu yıllarda omuz omuza çalıştık" dedi. Barışçıl gösterilere desteğini yineleyen Gül, "Türkiye'de bir demokrasi açığı var" sözlerini de kullandı.



İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian'un köşe yazarı Simon Tisdall, Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı söyleşiye yer verdiği yazıyı yayımladı. 



"TÜM SEÇENEKLER AÇIK"



Tisdall, "Abdullah Gül, Türk Cumhurbaşkanlığı için bir mücadelenin olabileceğini yine ima etti" başlıklı yazısında "Gül, gelecek yaz yapılacak seçimlerde otoriter Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okumayı dışlamaya yanaşmadı" yorumunu yaptı. Tisdall, şunları yazdı:



"The Guardian ile özel bir mülakat sırasında ikinci bir döneme talip olup olmayacağı sorulunca Gül karar vermek için henüz erken olduğunu söyledi. Israr edilince ise, "tüm seçenekler açık' tuttuğunu belirterek adaylığını dışlamadı."



Tisdall, Başbakan Erdoğan'ın üç defa Başbakan olarak görev yaptığına dikkat çekerken de Erdoğan'ın bu süre içinde Türkiye'nin ekonomisini ve uluslararası konumunu dönüştürdüğünü ancak "diktatöryel eğilimler algısından dolayı ağır biçimde eleştirildiğini" yazdı.



Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına aday olması beklentilerine de değinen Tisdall, Erdoğan'ın bu amaca ulaşabilmesi için Gül'ün "gönüllü" olarak yol açmayı kabul etmesi gerektiğini ancak bunu yapıp yapmayacağının ise giderek "daha az açık" olduğunu savundu.



"FARKLI GÖRÜŞLER"



Simon Tisdall, Gül ve Erdoğan arasında bir görev değişiminin yapılabileceğinden söz edildiğini belirtikten sonra şunları da yazdı:



"Ancak hükümetin geçen yazdaki şiddetli sokak gösterilerini ele alma tarzına, Gül'ün bunu Türkiye'nin "demokrasi açığı' olarak adlandırdığına ve Türkiye'nin laik anayasal çerçevesi içindeki İslami değerlerin "normalizasyonu'na ilişkin artan farklı görüşler, on yılı aşkın bir süre Türkiye'nin siyasi sahnesine hakim olan bu iki kişinin yakında karşı karşıya gelebileceği savlarına yol açtı."



"ERDOĞAN BİR DOST, TÜM BU YILLARDA OMUZ OMUZA ÇALIŞTIK"



Yazıda Cumhurbaşkanı Gül'ün Guardian'a konuşurken "Erdoğan'ın bir rakip değil, bir dost olduğunda ısrar ettiği, içki tüketimi ve Müslüman kadınlarının ne zaman başörtüsü kullanabileceği gibi konulardaki daha kapsayıcı tutumu ile ilgili politika çatlaklarının olduğu söylemlerini reddettiği" belirtiliyor. 



Guardian'a göre, Cumhurbaşkanı Gül, "İktidardaki partiyi Tayyip Erdoğan ile birlikte kurduk, partinin kurucularıyız. Birlikte partiyi iktidara taşıdık ve birlikte Türkiye'yi değiştirdik. Erdoğan bir dost ve tüm bu yıllarda onunla omuz omuza çalıştık" şeklinde konuştu.



"GÖRÜŞLERİMİ GÖSTERİLER ZAMANINDA DA DİLE GETİRDİM"



Buna karşın Gül'ün, "barışçıl protestolara ve polisin davranışları konusunda resmi soruşturmaların yapılmasına desteğini yenilediğini anlatan Tisdall, Gül'ün ayrıca Türk toplumunun daha büyük bir açıklığa ihtiyacının olduğu görüşünü yeniden dile getirdiğine de dikkat çekti.



Bütün bunların Erdoğan'ın farklı derecelerde karşı çıktığı pozisyonlar olduğunu da savunan Tisdall'a göre Gül şunları söyledi:



"Görüşlerimi her zaman açıkça ifade ettim ve onları gösteriler zamanında, parlamentodaki açılış konuşmamda da dile getirdim. Türkiye'de demokrasi açığı var, başka bir ifade ile standartlarımızı ve kriterlerimizi daha ileriye götürmek için daha katetmemiz gereken yol var."



Cumhurbaşkanı Gül, mülakat sırasında Türkiye'de birçok şeyin başarıldığını ancak daha yapılması gerekenlerin olduğunu da belirtti.



"BU KAZANAN BİR TAKIM, NEDEN DEĞİŞTİRİLSİN?"



Simon Tisdall, yazısına son verirken de Gül'ün Erdoğan'a meydan okuyup okumayacağı konusunda Türkiye'deki görüşlerin bölündüğünü belirtirken de İstanbul'daki önde gelen bir işkadınına atfen "Her zaman olduğu gibi iyi polis, kötü polis oynuyorlar. Bu kazanan bir takım. Takım neden değiştirilsin?" değerlendirmesine de yer verdi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin