Guardian'dan çarpıcı AB-Türkiye iddiası!

Guardian, AB'nin Türkiye ile müzakereleri insan haklarının gelişmesi için başlattığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Guardian'dan çarpıcı AB-Türkiye iddiası!

Avrupa Birliği'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini yeniden başlatacak olması, Avrupa'da dikkat çekti. Guardian gazetesi "AB, durmuş olan görüşmeleri insan haklarında ilerleme umuduyla yeniden başlatıyor" dedi.



İngiliz Guardian gazetesi, AB'nin üyelik müzakerelerini üç yılı aşkın bir süre dondurduktan sonra yeniden başlatacağını duyururken "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetiminde otokratik bir kayma yaptığı korkuları arasında AB'nin girişiminin Türkiye'de demokratik reformlar için görünümü güçlendirmeyi amaçladığı" görüşünü dile getirdi.



"AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son aylarda en düşük düzeye indiği" yorumunu da yapan gazete, Erdoğan'ın danışmanlarının, Avrupa çökerken Türkiye'nin kilit bölgesel ve ekonomik güç olarak yükselmekte olduğunu savunduklarını kaydetti.



Guardian, haberinde Gezi olaylarının Avrupa'da yarattığı tepkiler üzerinde dururken "Erdoğan'ın Mayıs ve Haziran'da ülke çapında meydana gelen protestoları çok sert biçimde bastırması, uluslararası toplumda yaygın kınamalara yol açtı ve (Almanya Başbakanı) Merkel Türkiye'nin müzakerelerin yeniden başlaması ile ödüllendirilmemesi gerektiğini başarılı bir biçimde savundu" sözlerini kullandı.



Başkalarının ise, AB'nin müzakereler kartını, Türkiye'de politika değişiklikleri cesaretlendirmek için kullanması gerektiğini savunduklarına dikkat çeken gazete, Avrupa Komisyonu birden fazla başlığın açılmasını desteklese de AB Bakanlarının sadece bir fasıl açılmasını desteklediklerini kaydetti. 



"DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ "MERKEL'İ İKNAYA YARDIMCI OLDU"



Haberde "Türk ve AB uzmanları, Bakanların daha cesur bir adım atmaları gerektiği konusunda hem fikir" denildikten sonra Avrusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger'in temel haklar ve yargı ile ilgili müzakerelerin en kısa süre içinde açılması gerektiğini açıklamasını da yansıttı. 



Gazete, "Erdoğan, geçen ay büyük bir reform paketi olarak nitelenen tedbirleri açıkladı. Bunun da, Merkel'i, müzakereleri dondurucudan indirmeye ikna etmeye yardımcı olduğu söyleniyor" dedi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin