Guardian yazdı: 'Türkiye'de patlayıcılarla öldürülen sivil sayısı 'yüzde 7682 arttı'

İngiliz gazete, Türkiye'de 2015 yılından bu yana bomba ile ölen sivillerin yüzde 7,682 oranında arttığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Guardian yazdı: 'Türkiye'de patlayıcılarla öldürülen sivil sayısı 'yüzde 7682 arttı'

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Gazete, Action on Armed Violence adlı İngiliz sivil toplum kuruluşuna ait olan ve Guardian'a ulaştırılan, 2015'te dünyadaki saldırılardaki sivil ölümlerini ele alan rapordaki verileri aktardı.



Gazete, dünyada son bir yıl içinde patlayıcı madde kullanılarak gerçekleştirilen saldırılarda büyük bir artış yaşandığını, 33 binden fazla sivilin öldüğünü veya yaralandığını bildirdi.



Haberde özetle şu bilgiler yer aldı:



"2015'te patlayıcı maddeler sonucu 33 binden fazla sivil öldü ya da yaralandı. Bu, son beş yıl içinde yüzde 50'den fazlalık bir artış anlamına geliyor.



"Geçen yıl gerçekleştirilen 2000'den fazla saldırıda, toplamda yaklaşık 44 bin kişi patlayıcı maddeler sonucu öldü ya da yaralandı.



Guardian yazdı: 'Türkiye'de patlayıcılarla öldürülen sivil sayısı 'yüzde 7682 arttı'



20 Temmuz 2015'te Suruç'ta gerçekleştirilen saldırıda ölen sivillerin cenaze törenlerinden biri.



"Yalnızca geçen yıl, patlayıcı maddeler sonucu ölenlerin sayısı Türkiye'de yüzde 7,682, Yemen'de yüzde 1,204 arttı. Mısır'da (yüzde 142), Libya'da (yüzde 85), Suriye (yüzde 39) ve Nijerya'da da (yüzde 22) belirgin artışlar yaşandı.



En fazla sivil ölümü Suriye, Yemen ve Irak'ta



"İntihar saldırılarında ölen ya da yaralanan sivillerin sayısı da keskin bir artış gösterdi. Geçen yıl bu saldırılarda 9,205 sivil öldü. Bu, 2014'e kıyasla yüzde 68 oranında bir artış anlamına geliyor.



"El yapımı patlayıcılarla öldürülen ya da yaralanan 16,180 sivilin yarasından fazlası intihar saldırılarının kurbanıydı.



"Afganistan, Bangladeş, Kamerun, Çad, Çin, Mısır, Fransa, Hindistan, Irak, Kuveyt, Lübnan, Libya, Mali, Nijerya, Pakistan, Suudi Arabistan, Somali, Suriye, Tunus, Türkiye ve Yemen'de intihar saldırıları düzenlendi.



"2015'te intihar saldırılarında ölen ya da yaralananların sayısı, Action on Armed Violence'ın veri toplamaya başladığı 2011 yılına kıyasla, yüzde 78 daha yüksek.



Guardian yazdı: 'Türkiye'de patlayıcılarla öldürülen sivil sayısı 'yüzde 7682 arttı' - Resim : 2



Rapora göre, devlet tarafından patlayıcı madde kullanılarak düzenlenen ve sivillerin öldüğü saldırılarda ilk sırada Yemen'deki hava operasyonları bulunuyor.



"Geçen yıl günde ortalama 30 sivil silahlı patlayıcılar sonucu yaşamını yitirdi. El yapımı patlayıcılar 16,199, intihar saldırıları 9,205, hava saldırıları 9,200, karadan silahlı saldırılar 7,095 sivilin ölümü veya yaralanmasına neden oldu.



"2015'te devlet eliyle en fazla patlayıcı maddenin kullanıldığı askeri saldırılar, Suudi Arabistan'ın önderliğindeki koalisyon güçlerinin, İngiliz silahlarını da kullandıkları Yemen'deki operasyonları oldu. Bunu Suriye takip etti. İŞİD (Irak Şam İslam Devleti), bu silahları en fazla kullanan devlet dışı aktör oldu.



"2015'te patlayıcı maddeler sonucu yaşanan sivil ölümlerinin en yüksek oranda gerçekleştiği ülkeler; Suriye, Yemen, Irak, Nijerya ve Afganistan oldu. Bu ülkeleri Pakistan, Ukrayna, Türkiye, Libya ve Mısır takip etti."



"Suriye'de patlayıcı silahlar nedeniyle geçen yıl yaklaşık 9000 kişi öldü veya yaralandı. Bu, bir önceki yıla oranla yüzde 40'lık bir artışa tekabül ediyor."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin