Gri pasaport nedir, kimlere verilir. Gri (Hizmet) pasaportu ne işe yarar. Gri pasaport başvurusu için gerekli evraklar neler?

Gri pasaport hizmet pasaportu veya damgalı hizmet pasaportu olarak da bilinir. Gri pasaport 5682 sayılı pasaport kanunun gereğince, yurt dışına devlete türlü hizmet için gidenlere yalnızca görev süreleri için verilir. Gri pasaport ile yeşil pasaportta da olduğu gibi birçok ülkeye vize almadan girilebilir. Peki gri pasaport kimlere verilir? Gri pasaport başvurusu için gerekli evraklar neler?

Google Haberlere Abone ol
Gri pasaport nedir, kimlere verilir. Gri (Hizmet) pasaportu ne işe yarar. Gri pasaport başvurusu için gerekli evraklar neler?

Gri pasaport yurt dışına gitmek için gerekli pasaportlardan biridir.

Bazı Devlet çalışanlarına verilen gri pasaportu çalışanın ailesi de belirli durumlarda alabiliyor.

Hızlı çıkan gri pasaport hakkında tüm detayları derledik.

GRİ PASAPORT KİMLERE VERİLİR?

Gri pasaport Devlet yetkilileri ve hükümet yetkililerine, diplomatik personellere, hükümetin özel temsilcilerine, kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerine ve özel misyon sahiplerine verilir.

AİLE SEBEBİYLE KİMLER GRİ PASAPORT ALABİLİR?

Gri pasaport sahiplerinin eşleri, 18 yaş altı çocukları da gri pasaport çıkartabilir. Bununla birlikte 25 yaş altındaki, ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan hane üyeleri gri pasaporttan faydalanabilir. 

GRİ PASAPORT İLE YURT DIŞINA SEYAHAT EDİLİR Mİ?

Gri pasaport görev pasaportudur. Bu nedenle şahsi veya iş tatilleri için çıkartılmaz. Gri pasaport tatil, seyahat amaçlı kullanılmaz.

GRİ PASAPORTUN AVANTAJLARI NELER?

Gri pasaport çıkaranlar yalnızca 501 TL olan defter bedelini öder. Çok hızlı çıkan gri pasaport ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabilir. Örneğin bordo pasaport sahiplerinin Schengen ülkelerine vize alması gerekirken gri pasaport sahipleri bu ülkelere vizesiz girebilir.

Gri pasaport nedir, kimlere verilir. Gri (Hizmet) pasaportu ne işe yarar. Gri pasaport başvurusu için gerekli evraklar neler?

GRİ PASAPORTUN DEZAVANTAJI NEDİR?

Gri pasaportun dezavantajı yalnızca yurt dışında görev yapıldığı süre boyunca geçerli olmasıdır. Gri pasaport görev sonunda Nüfus Müdürlüğü'ne iade edilir, yeşil pasaportta olduğu gibi sahibinde kalmaz.

GRİ PASAPORT NASIL ALINIR?

Gri pasaport almak için Nüfus Müdürlüğü'nden randevu alınır ve gerekli işlemler bu kurum aracılığıyla halledilir.

GRİ PASAPORT KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Gri pasaport 3 ila 5 iş günü içerisinde çıkar.

GRİ PASAPORT SÜRESİ NE KADAR?

Gri pasaport hizmet süresini kapsayacak şekilde düzenlenir. Gri pasaportun hizmet süresi sona erdikten sonra bu pasaport kullanılamaz. Çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılan gri pasaport görev bittikten sonra alınan kuruma geri verilir. 

GRİ PASAPORT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Gri pasaport çıkarabilmek için gerekli belgeler şu şekildedir;

Hizmet pasaportu talep formu
Nüfus cüzdanı aslı (Fotokopisini de yanınızda bulundurabilirsiniz.)
Önceki pasaportlarınızın aslı
2 adet biyometrik fotoğraf
Pasaport defter bedeli dekontu
Reşit olmayan veya engelli kişiler için muvafakatname
Öğrenciler için öğrenim belgesi
Sağlık kurulu raporu

Etiketler gri pasaport
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin