Gözler TBMM'de. Bütün emeklilere zam mı geliyor? En düşük emekli aylığı 7500 lira oldu. 7500 TL üstü maaş alan emekliye zam var mı?

En düşük emekli aylığı 5500 liradan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 7500 TL'ye çıkarıldı. Maaş artışından sonra gözler 7500 liranın üstünde maaş alan emeklilerin durumuna çevrildi. Bu maaşlarda artış olacak mı? AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın ilk açıklamasına göre bu sorunun cevabı 'hayır' ancak konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi ve TBMM görüşmelerinde bu konuda bir çalışma yapılabileceği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Gözler TBMM'de. Bütün emeklilere zam mı geliyor? En düşük emekli aylığı 7500 lira oldu. 7500 TL üstü maaş alan emekliye zam var mı?

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de dün düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı'na sundukları 18 maddelik yasa teklifinin detaylarını paylaştı.

Elitaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılacağı yönündeki açıklamasını hatırlatarak, "Bu düzenlemeden hem Bağ-Kur, hem SSK'lılar, hem de bu sene emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olmasını planladığımız 2 milyon 250 bin vatandaşımız faydalanacak. EYT kapsamında giren vatandaşlarımızdan yoğunlukla 5 bin 500 TL emekli maaşı alacaklar vardı. Onların da emekli maaşlarının rakamı 7 bin 500 TL'ye çıkmış olacak. Bu çerçevede 15 milyona yakın vatandaşımızın bundan faydalanacağını tahmin ediyoruz. Ama 6 milyona yakın kısım 2 bin liraya yakın bir artıştan faydalanacak. Diğerleri; 7 bin 500 TL altında kim varsa 7 bin 500 TL alacak" dedi.

Bütün emeklilere zam var mı?

Elitaş, yasa teklifi ile muharip gazilerin aralarındaki aylık farklılıklarını da çözeceklerini belirterek, "Milli mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş olan Türk vatandaşları ile Kore Harbi'nde fiilen savaşa katılmış Türk vatandaşlarını ve Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmış Türk vatandaşlarının vefatları nedeniyle eşleri ve çocuklarına bağlanan bir maaş vardı. Bunu da asgari ücretin net tutarında aylık ödeme haline getirmiş oluyoruz" diye konuştu.

Elitaş, basın toplantısı yaptıktan yarım saat sonra yeni bir toplantı düzenledi. Bu toplantı bittikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini söyleyen Elitaş, Ramazan Bayramı'ndaki emekli ikramiyelerinin 2 bin TL'ye çıkarılmasına ilişkin düzenlemeyi de bu yasa teklifine ekleyeceklerini duyurdu.

7500 ÜSTÜ MAAŞ ALANLARA ZAM VAR MI?

Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elitaş, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkmasıyla birlikte diğer emeklilerin tepki gösterdiği ve bu konuda bir düzenleme olup olmayacağına ilişkin soruya, "Hayır. 5 bin 500 TL iken de aynı durum vardı. 3 500 TL iken de aynı durum vardı. O zaman niye tepki göstermediler. Bu yapılanlar, seçime giderken manipülasyon. Seçim yaklaşırken, iktidarın yaptığı vatandaş lehine düzenlemeleri hep manipüle edebilmek, onu farklı noktalara çekebilmek için farklı şekilde değerlendirmeler yapılıyor" dedi. 

 

EMEKLİLERİN HEYECANLI BEKLEYİŞİ

En düşük emekli maaşının 7500 lira olmasından sonra 7500 lira üstü emekli maaşı alan vatandaşlar da seslerini yükseltmeye başladı. Elitaş'ın dün yaptığı açıklamayla bütün emeklilerin zam almayacağı açıklandı ancak Posta gazetesinden Ekrem Sarısu bugün bu konuyla ilgili kendisine gelen bir soruyu cevapladı.

Ekrem Sarısu'ya gelen "En düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL olarak açıklandı. ODTÜ mezunu bir mühendis olarak emekli aylığım 8 bin TL civarında. Bizim emekli aylığımız da paralel olarak artırılır mı? Yoksa elma, armut aynı kefeye mi konuyor?" sorusu şöyle cevaplandırıldı ve TBMM'deki görüşmelere dikkat çekild:  

En düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkartılmasına ilişkin yasa haftaya çıkacak. Yapılan açıklamadan artışın sadece taban aylıkta olduğu, emekli aylıklarının geneline yönelik bir artış olmadığı anlaşılıyor. Ancak düzenleme Meclis’te görüşülürken değişiklik olabilir. Sadece taban maaşa yönelik artışlar sistem içindeki adaletsizliği derinleştirdiği gibi, emeklilerin büyük bir çoğunluğunun da taban aylık civarında aylık alması sonucunu doğuruyor. Taban aylık tabii ki artırılmalı.

Hatta 7 bin 500 liranın da üstünde bir artış sağlanmalı. Ancak bu artış, tüm emekli aylıkları artırılarak anlamlı kılınabilir. Çünkü; bugün 25 yıl hizmetle emekli olan lise mezunu bir memur emeklisi ek ödeme dahil 7 bin 900 lira aylık alırken, 3600 günle, 5000 günle emekli olan bir SSK’lı 7 bin 500 lira emekli aylığı almasının adil ve eşit olmadığı ortada. Umarız tüm emekli aylıklarında aynı oranda bir iyileştirme yapılır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin