Google’ın başı dertte!

Google’a 9 milyar dolarlık ceza gelebilir...

Google Haberlere Abone ol
Google’ın başı dertte!

Avrupa Birliği’nin (AB) rekabetten sorumlu düzenleyici yetkililerinin, Alphabet şirketinin Google birimine alışveriş hizmetindeki uygulamaları nedeniyle Ağustos ayında yüklü bir para cezası kesebileceğini söyleyen kaynaklara göre, şirkete karşı iki ayrı davanın da önü açılabilir.



Avrupa Komisyonu kararı, şirketin Amerikan ve Avrupalı rakiplerinin, dünyanın en popüler internet arama motoruna yönelik şikayetlerinin tetiklediği yedi yıllık bir incelemenin sonucu olacak.



AB rekabet yetkilileri, Nisan 2015’te Google’ı, internet arama sonuçlarını kasıtlı olarak kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağlayacak şekilde saptırmak ve hem rakiplerine hem de müşterilerine zarar vermekle suçladı.



Avrupa Komisyonu ve Google konu hakkında yorum yapmayı reddetti. ABD’li şirket geçmişte bu suçlamaları reddederek, yetkililerin online perakendeciler Amazon ve eBay Inc ile rekabeti ciddiye almadığını söyledi.



AB’nin rekabet yasalarının delinmesinin cezası, şirketlerin küresel cirolarının yüzde 10’una kadar çıkabiliyor. Bu oran Google’ın 2016 cirosu üzerinden 9 milyar dolar tutabilir.



Cezanın yanı sıra Avrupa Komisyonu, Google’dan rekabeti engelleyici uygulamalarına son vermesini isteyecek fakat rakiplerinin internet ortamında eşit uygulamaya maruz kalması için şirketten ne gibi önlemler almasını talep edeceği henüz net değil.



Konuyu takip eden bir kişiye göre, yetkililer Google için genel prensipler ortaya koyabileceklerini veya özel talimatlar verebileceklerini söylüyorlar.



Google Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu eski üyesi Joaquin Almunia döneminde, muhtemel bir ceza veya yanlış uygulama yapıldığı kararının engellenmesi için üç kez başarısız girişimde bulunmuştu.



Almunia’nın yerine gelen Margrethe Vestager de, Google ile herhangi bir uzlaşmaya niyetli gözükmüyor.


Etiketler google para cezası abd
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin