Google'dan Leyla Gencer jesti

Google, Gencer'in 85'inci Doğum gününü özel bir doodle ile kutladı.

Google Haberlere Abone ol
Google'dan Leyla Gencer jesti

Dünya çapında her gün yüz binlerce kişi tarafından kullanılan arama motoru Google, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimiyle, tüm dünyanın 'La Diva Turca' olarak alkışladığı 20. yüzyılın en önemli sopranolarından Leyla Gencer’i, doğumunun 85. yıldönümünde anıyor.



İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Mütevelliler Kurulu başkanlığını üstlenmiş olan ve 2008 yılında hayatını kaybeden Leyla Gencer’i ana sayfasına taşıyan Google, sanatçının doğumunun 85. yıldönümü için özel bir doodle hazırladı.



İKSV’nin girişimiyle, Leyla Gencer anısına hazırlanan doodle çalışması, bugün, google.com.tr adresini ziyaret eden tüm kullanıcılar tarafından görülebiliyor.



İşte o doodle:







Leyla Gencer Kimdir?



Dünyanın önde gelen sopranolarından Leyla Gencer 10 Ekim 1928'de İstanbul'da doğdu.



Gencer'in opera serüveni, 1957 yılında Milano'daki La Scala'da kazandığı başarıyla doğruğa çıkmıştır. 1958 yılında La Scala'da "Assassinio nella Cattetrale” operasının dünya prömiyerinde yine sahnede Gencer'in adı vardır ve o günden sonra dünyanın hemen bütün ünlü sahnelerinde "La Regina" olarak alkışlanan Gencer, 1980 yılında operayı bıraktığı güne kadar dorukta kalmıştır.



Baba tarafından ünlü modacı Cemil İpekçi ile akrabalığı bulunan Gencer, 1988 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla onurlandırıldı.



Leyla Gencer adına basılan para



2004 yılında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 1000 yılın Türkleri özel koleksiyonunda adına 15.000.000 TL değerinde 0.999 ayar gümüş hatıra para basıldı.



10 Mayıs 2008'de Milano'daki evinde kalp ve solunum yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti. Vasiyetinde cenazesinin yakılarak, küllerinin İstanbul Boğazı'nın sularına serpilmesini istedi. 






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin