Google bugün piyano çalıyor

Arama motoru Google, piyanonun mucidini ana sayfasına taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
Google bugün piyano çalıyor

Özel günlerde özel logolar ile ziyaretçilerini karşılayan Google, piyanoyu icat eden Bartolomeo Cristofori anısına doodle hazırladı.



Google, 4 Mayıs 1655 tarihinde doğan Bartolomeo Cristofori'nin doğum gününde ziyaretçilerini hareketli bir doodle ile karşılıyor.



İşte, o doodle:



Google bugün piyano çalıyor





İtalyan Bartolomeo Cristofori 1700'lü yıllarda Floransa'da ilk piyanoyu yaptı. 

Bartolomeo Cristofori , ölümüne kadar sadece 20 piyano üretmişti. Bartolomeo Cristofori öldükten sonra bir çok sanatçı ürettiği piyanolar üzerinden çalışmalara devam etti. 

 

1770 yılında Johann Andreas Stein, piyanoyu daha da geliştirdi. Çekiçlerin tellere vurduktan sonra geri çekilmesini sağladı. Böylece ses, daha titreşimli çıkabiliyordu.

 

Mozart, 1777 yılında çaldığı bir Stein piyanosundan sonra adeta büyülenmişti, John Broadwood and Sons adlı İngiliz firması, piyanoya ilk pedalı taktı. 18. yüzyılda piyano tellerinin yatay yerine dikey gerilmesi için de çalışmalar sürdürülmüştü. Bu konuda ilk başarılı sonuç, 1811 yılında, Londra’da Robert Wornum adlı piyano imalatçısı tarafından alındı. 1830’lu yıllardan sonra, piyanolar yalnızca yapısal değişikliklere uğradılar.

 

Piyanonun atası çembalodur. Şekil olarak da benzerlikler gösteren bu çalgıda, ses çıkartmak için tuşların tellerle olan teması, tuşlara monte edilen çıtalar yardımı ile elde edilmekteydi ancak sesin gürlüğünün ve hafifliğinin sağlanması oldukça zordu. 1700’ lü yıllarda çembalo geliştirerek ilk piyano yapılmıştır. Barok Dönemin en önemli bestecisi ve aynı zamanda klavsen ve çembalo tamircisi olan J. Sebastian BACH’ın da bu ilk piyanoyu denediği biliniyor.

 

 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin