Gine'de cezaevinden firar eden eski Cumhurbaşkanı Camara yeniden yakalandı

Gine'de geçtiğimiz gün tutuklu bulunduğu cezaevinden firar eden eski Cumhurbaşkanı Moussa Dadis Camara, saatler sonra yeniden yakalanarak cezaevine götürüldü.

Google Haberlere Abone ol
Gine'de cezaevinden firar eden eski Cumhurbaşkanı Camara yeniden yakalandı
İHA

Eski Gine Cumhurbaşkanı Moussa Dadis Camara, 2022 yılı itibarıyla tutuklu olarak kaldığı başkent Conakry'deki Coronthie Cezaevi'nden geçtiğimiz gün kaçmıştı.

Camara bugün silahlı bir asker tarafından tekrardan yakalandı.

Ordu sözcüsü Camara'nın sağ salim bulunarak cezaevine geri götürüldüğünü açıkladı.

FİRARIN ARDINDAN ÜLKE SINIRLARI KAPATILMIŞTI

Gine Adalet Bakanı Charles Alphonse Wright geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, silahlı şahısların başkentteki Coronthie Cezaevi'ne saldırı gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Wright, saldırıdan sonra 2009'da 157 kişinin hayatını kaybettiği stadyum saldırısının planlayıcısı olmakla suçlanan eski Cumhurbaşkanı Moussa Dadis Camara ile aynı suçtan tutuklu Claude Pivi ve Blaise Goumou'nun cezaevinden firar ettiğini açıklamıştı. Firar haberinin ardından ülke sınırları kapatılmıştı.

YÖNETİME EL KOYMUŞTU

Camara, ülkeyi demir yumrukla yöneten Lansana Conte'nin ölümünden sonra Aralık 2008'de darbeyle iktidar olmuştu. 28 Eylül 2009'da on binlerce demokrasi yanlısı gösterici, Camara'ya 2010'da yapılacak seçimde aday olmaması çağrısında bulunmak üzere başkent Conakry'deki bir stadyumda gösteri düzenlemişti. Güvenlik güçleri stadyumdaki kalabalığa saldırmış, çıkan izdihamda 157 kişi ölmüştü.

ÇOK SAYIDA KADIN CİNSEL SALDIRIYA UĞRADI

Öte yandan stadyumdaki çok sayıda kadının da cinsel saldırıya uğradığı ortaya çıkmıştı. Camara, stadyum saldırısından kısa süre sonra 3 Aralık 2009'da kendisine yapılan suikast girişimiyle görevinden alınmıştı. Yıllarca Burkina Faso'da sürgünde yaşayan Camara 2021'deki darbenin ardından Gine'ye dönmüş, 157 sivilin hayatını kaybettiği stadyum saldırısının planlayıcısı olmak suçlamasıyla Eylül 2022'de tutuklanarak Coronthie Cezaevi'ne sevk edilmişti.

Gine şu anda 2021 yılında darbeyle iktidara gelen Mamady Doumbouya tarafından yönetiliyor.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin