Gıda krizine 'General' el koydu: Gıda, Buğday, Hububat krizini çözecek hamle Türkiye'den geldi. Milli Savunma Bakanı devreye girdi, 'kırmızı hat' hayata geçirildi

Dünya bir tahıl kriziyle karşı karşıya... Bu konuda acil önlemler alınması istenirken Rusya-Ukrayna nedeniyle Ukrayna limanlarında bekleyen gıda yüklü gemilerin oradan nasıl çıkarılacağı konusunda bir son dakika gelişmesi yaşandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus ve Ukrayna'daki mevkidaşlarıyla görüştü ve çok önemli karar alındı: Kırmızı Hat.

Google Haberlere Abone ol
Gıda krizine 'General' el koydu: Gıda, Buğday, Hububat krizini çözecek hamle Türkiye'den geldi. Milli Savunma Bakanı devreye girdi, 'kırmızı hat' hayata geçirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Rusya- Ukrayna savaşının neden olduğu tahıl krizinin çözümü için 'kırmızı hat' diplomasisini hayata geçirdi.

Gıda yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından çıkamaması dünya genelinde tahıl krizinin yaşanmasına neden oluyor. Liman çevresine döşenen mayınlar ve yaşanan çatışmalar  sorunun çözümünü daha da zorlaştırıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sorunun çözümüne yönelik devam eden diplomatik çalışmaları kapsamında Milli Savunma Bakanlığı da harekete geçti. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile geçen hafta telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Akar, önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ardından da Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile telefonda görüştü. Görüşmelerde Bakan Akar tarafından insani durumun daha da kötüleşmemesi için bir an önce ateşkesin sağlanmasına verilen önem ifade edildi.

 

Ukrayna limanlarında bekleyen gemilerin durumu

Görüşmelerin bir diğer gündemini ise Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesi oluşturdu. Söz konusu durumun farklı coğrafyalardaki ülkelere olumsuz etkisi belirtilirken sorunun çözümüne yönelik yeni bir adım atıldı. Akar'ın öncülüğünde konuyu daha yakından ele almak ve bir sonuca ulaştırmak üzere savunma bakanlıklarından birer personel görevlendirildi. General rütbesinde olduğu öğrenilen söz konusu görevlilerin Türkiye ile doğrudan iletişim hatları açık tutuldu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, "Ukraynalıların limandaki mayınları temizlemesi, limandan çıktıktan sonra belirli koridorlardan toplanma bölgesine girinceye kadar Ruslar tarafından eşlik edilmesi, olası mayınların temizlenmesi, ondan sonra da tercihen Türk unsurları tarafından ticari gemilerin emniyetli seyirlerinin sağlanması. Bir an önce işi sonlandırmak istiyoruz. Bizim hem Rusya hem Ukrayna ile yoğun görüşme trafiğimiz var. İki tarafın bazı çekinceleri var. Biz de aradaki çekinceleri ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bu konuda umutluyuz" ifadelerini kullanmıştı.

Gıda krizine 'General' el koydu: Gıda, Buğday, Hububat krizini çözecek hamle Türkiye'den geldi. Milli Savunma Bakanı devreye girdi, 'kırmızı hat' hayata geçirildi - Resim : 2

ERDOĞAN: YOĞUN ÇABA SARFEDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisinin grup toplantısında konuşmuş ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle ortaya çıkan ve tüm ülkeleri ilgilendiren buğday krizini çözmek için yoğun gayret sarf ettiklerini vurgulayarak şöyle demişti:

Ayçiçeği yağı, bütün bunlarla ilişki devam ediyor ve herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Ülkemizin kendi vatandaşlarının temel ihtiyaçları kapsamındaki hububatı, sebzeyi, meyveyi üretme konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Dünyanın önde gelen gıda ihracatçılarından biri olarak sektörün ihtiyacı olan buğday, şeker ve benzeri ürünleri dışarıdan alıyoruz. Bu, gıda sektörünün üretim ve ihracat ihtiyacını karşılamak içindir. Çiftçilerimizin tohum, mazot, gübre gibi girdilerin artışlarının farkındayız. Bunun için alım fiyatlarını yüksek tutmaktan, prim ve destekleme rakamlarını artırmaya kadar pek çok önlem alıyoruz. Dünyanın ciddi bir gıda kriziyle yüz yüze olduğu şu dönemde üretimin artarak sürmesi, en başta gelen önceliğimizdir. Karadeniz'deki doğal gazı milli sisteme bağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Petrol fiyatlarındaki aşırı yükselmeye bağlı olarak pompa fiyatlarındaki artışlar gerçekten rahatsız edici düzeydedir. Petrol tüketiminin büyük bölümünü ithalatla karşılayan bir ülke olarak artıştan anında etkileniyoruz. Önemli olan bu küresel dalga dindiğinde hangi kazanımlara sahip olacağımızdır."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da açıklama yapmış ve somut cevap beklediklerini açıklamıştı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AK Parti grup toplantısına katıldığı TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu, NATO üyeliği başvurusu yapan İsveç'te terör cezalarının artırılmasına ilişkin yasal düzenleme çalışmasıyla ilgili soruya, "Bu yasayla ilgili yasanın içeriğine bakmak lazım. Tabii uygulama da önemli. Biz bu iki ülkeye yazılı bir şekilde beklentilerimizi ve endişelerimizi iletmiştik. Onlardan somut bir şekilde cevap bekliyoruz. Diğer taraftan NATO ile de sürekli görüşmedeyiz. Cumhurbaşkanımız da kendileri ile görüşüyor. Ben de dün genel sekreterle telefonda görüştüm. NATO sekretaryasıyla da temas halindeyiz. Onların da çabaları var. Yani biz sadece bir yasa değil, hangi konularda ne beklediğimizi her iki ülkeye de açıkça, yazılı bir şekilde verdik. Şimdi onlardan terörle ilgili bu adım olur veya başka adım olur yazılı bir şekilde cevaplarını bekliyoruz" dedi. 

 

Tahıl kriziyle ilgili konuştu

Çavuşoğlu, BM'nin tahıl ürünlerine ilişkin planıyla ilgili de, "Şimdi tahılla ilgili yine Rusya'dan cevap bekliyoruz. En son Lavrov ile Ankara'da görüştüğümüzde askerler ve uzmanlar arasında da görüşmeler oldu. Tabii onların alması gereken talimatlar var. Lavrov'un söylediği gibi, Rusya'nın kendi pozisyonu var. Ama BM planının işler bir plan olduğunu, yani bunun meşruiyetinin çok önemli olduğunu biz kendilerine anlattık. Ve taraflar anlaşırsa İstanbul'da detayları görüşmek üzere bir araya getirebileceğimizi, daha sonra da burada anlaşma çıkarsa İstanbul'da kurulacak bir merkezde bu işleyişi birlikte takip edebileceğimizi söyledik. Bu zaten BM planı. Biz de bunu destekliyoruz" diye konuştu. 

Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Türkiye'ye yönelik tavrıyla ilgili soruya da, "Stoltenberg NATO Genel Sekreteri ve dolayısıyla NATO müttefiki olan bir ülkenin, yani Türkiye'nin endişelerini dile getiriyor. Stoltenberg S-400 ve diğer konularda da her zaman samimice düşüncelerini açıklayan, bu İsveç ve Finlandiya ziyaretlerinde de Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi gerektiğini söylüyor ve diğer taraftan çaba da sarf ediyor. Bizimle de onlarla da sürekli temasta. Dolayısıyla Stoltenberg'in bu çabalarını, açıklamalarını biz takdire şayan buluyoruz" dedi.

 

Bölgedeki mayınlar 

Çavuşoğlu, mayınlarla ilgili de, "Mayınların temizlenmesiyle ilgili farklı açıklamalar oldu; ama BM'nin son planına ve çalışmalarına göre bu mayınların temizlenmesi belirli bir zaman alacak. Şimdi mayınların nerede olduğu belli olduğuna göre 3 tane limana güvenli hatlar oluşturulacak. Dolayısıyla mayınların temizlenmesine gerek olmadan bu gemilerin güvenli bir şekilde Ukrayna'nın arama-kurtarma gemilerinin rehberlik etmesiyle limanlara güvenli bir şekilde gidecek ve limanlardan güvenli bir şekilde gelecek. Ve güvenli bölgeye geldikten sonra da orada gemilerin kontrolü yapılacak. Bu plan işlerse böyle bir mekanizma oluşturulacak. Ama şu andaki plana göre, mayınların temizlenmesine gerek yok. O mayınların olmadığı bölgelerden güvenli hatlar açılabilecek" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin