Gezi protestoları Hollanda meclisinde: "Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi"

Gezi protestoları “basın özgürlüğü önündeki engeller” Hollanda Parlamentosu'na taşındı.

Google Haberlere Abone ol
Gezi protestoları Hollanda meclisinde: "Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi"

Türkiye'deki AKP hükümetine yönelik desteğiyle bilinen Hollanda Hristiyan Demokrat Partisi (CDA) Gezi protestoları sonrası bu tutumunu değiştirmeye başladı.



Türkiye'de Gezi protestolarına katılanlara yönelik gözaltılar ve “basın özgürlüğü önündeki engeller” CDA tarafından Hollanda Parlamentosu'na taşındı.



Türkiye, Gezi Parkı Eylemleri



CDA'lı parlamenter Pieter Herman Omtzigt, Gezi protestoları sırasında yaşanan olayların özel oturumda parlamentoda ele alınmasını sağlayan isimlerden biriydi. Hristiyan Demokrat üye bu kez Türkiye'deki son gelişmeleri Hollanda Parlamentosu'na taşıdı.



'Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi'



Omtzigt, Dışişleri Bakanı Frans Timmemans'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye'de basına yönelik "hükümet kaynaklı baskı" iddialarını gündeme getirdi. Omtzigt, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün raporuna göre Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda 154’ncü sıraya gerilediğini anımsattı.

CDA'lı parlamenter, "Türkiye'nin 'dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi' olarak anıldığından haberiniz var mı?" diye sordu.



Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın açıklamasında Gezi protestolarına destek veren 22 gazetecinin işten atıldığını, 37 gazetecinin de istifaya zorlandığını belirten Omtzigt, şöyle devam etti:



"Türkiye'de şu anda kaç gazeteci cezaevinde? İran ve Çin'deki cezaevinde bulunan gazeteci sayısı ile Türkiye’dekiler arasında bir kıyaslama yapabilir misiniz?"

Pieter Herman Omtzigt, önergesinde Gezi protestolarına katılanlara yönelik gözaltılara da dikkati çekti. CDA'lı parlamenter, "Protesto gösterilerine katılan kaç kişi gözaltına alındı? Hollanda ve Avrupa Birliği (AB) diplomatik kanalları aracılığıyla kesin rakamı öğrenebilir misiniz?" dedi.



Omtzigt, Dışişleri Bakanı Timmermans'a, "Türkiye’nin AB ile ilişkilerden sorumlu bakanı Egemen Bağış'ın, protestocuları 'terörist' olarak gördüğü gerçeğini biliyor muydunuz?" sorusunu yöneltti. Haberin devamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin