'Gezi Parkı' olayları reklam sektörünü nasıl etkiledi?

Milliyet Gazetesi yazarı Fatoş Karahasan bugünkü yazısında Gezi Parkı ollaylarının reklam sektörüne etkilerini yazdı.

Google Haberlere Abone ol
'Gezi Parkı' olayları reklam sektörünü nasıl etkiledi?

Gezi Parkı olaylarının ardından yaşanan gerginliğin İstanbul'da birçok konser ve festivali ertelettiği, ülkeye gelecek yabancı turisti korkuttuğunu ifade eden Karahasan reklamverenlerin de ortamı ruhuna uygun olmayacağı gerekçesiyle ürün lansmanlarını iptal ettiğini yazdı.



Fatoş Karahasan'ın yazısı şu şekilde:



"Siyasi ortamın gerginliği, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi tüketimin lokomotifi olan kentlerdeki tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor.



AVM’lerdeki mağazaların çoğu iş yapamadıklarından şikâyetçi. Yaz aylarında İstanbul’a büyük canlılık getiren pek çok konser ve festival iptal edildi. Sinemaya gidenlerin sayısı düştü. Restoranlar boşaldı. Yabancı basında yer alan çatışma haberleri, ülkemize gelecek yabancı turistleri kaygılandırıyor. İptallerin başladığı haberlerini okuyoruz. Dileriz, yaza doğru ortam sakinleşir, turizm sektörü büyük bir yara almaz.

Siyasi ortamdaki  gerginliğin sürmesi, ekonomimizin genelinde olduğu gibi, reklam sektöründe de taşların yerinden oynamasına neden olabilir. Malum, reklamverenler pazarlama bütçelerini satış ve kârlılık rakamlarına göre belirliyor. Her iki - üç ayda bir de, gelecek planlarında  revizyon yapmayı tercih ediyor. Son günlerde, ürün lansmanlarının sonbahara ertelendiği ve ortamın ruhuna uygun düşmeyeceği kaygısıyla, eğlenceli ve renkli bir dille hazırlanan bazı reklam kampanyalarının yayınına ara verildiğini gözlemliyoruz. 2013’ün ilk aylarında görüştüğüm Reklamverenler Dernegˆi ve IAB Bas¸kanı Ahmet Pura, bu yıl  Türkiye’deki reklam yatırımlarının 5 milyar TL’ye erişeceğini beklediklerini söylemişti. Yaşanan gerginlik, önümüzdeki aylarda azalır ve yılın ikinci yarısında ekonomi canlanırsa, bu hedefi yakalamak mümkün olabilir. Ancak, ne olursa olsun, reklam dünyamızın iş yapma biçimlerini gözden geçirmesi gerekiyor. Siyasi zemini zorlaşan ve gençlerin politize olduğu bir ülkede, artık milyonlarca dolar alan ünlülerin oynadığı reklam filmleriyle etki yaratmak mümkün olamayacak. Türkiye’ye yeni bir pazarlama ve reklam anlayışı gerekiyor"



Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin