Gezi eylemlerinde hangi kanala ne ceza verildi? Arınç, soruları yanıtladı

Başbakan Yardımcısı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Davut Dursun'un bilgi notuyla yanıtladığı soru önergesinde hangi kanala ne ceza verildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Gezi eylemlerinde hangi kanala ne ceza verildi? Arınç, soruları yanıtladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Davut Dursun'un bilgi notuyla yanıtladı.



Arınç, uzmanların takip ettiği yayın kuruluşlarının 3-4 aylık dönemlerde değiştirilerek, uzmanların dönüşümlü olarak her yayın kuruluşunun yayınlarını takip etmesi sağlandığına işaret ederek, "Yayın kuruluşlarında, izlenme oranları, gelen şikayetler vb. gibi nedenlerle bazen 1, bazen 2, bazen de 3 ve daha fazla uzman görevlendirilmektedir. Bazı yayın kuruluşlarının özel bir talimatla takip edilmesi söz konusu değildir. İçinde bulunduğumuz dönemde Halk Tv ve Ulusal 1 logolu yayın kuruluşları, diğer yayın kuruluşları gibi 2 uzman tarafından takip edilmektedir" dedi.



Üst Kurul tarafından verilen müeyyide uygulama kararlarında da belirtildiği üzere, Gezi Parkı eylemini yayınladıkları gerekçesiyle herhangi bir müeyyide uygulanmadığına işaret eden Arınç, şöyle dedi:



"Kaldı ki eylemle ilgili yayın yapan birçok televizyon kanalına da herhangi bir müeyyide uygulanmamıştır. Bazı televizyon kanallarının ise Gezi Parkı eylemini yayınlayan diğer kanallardan farklı olarak, söz konusu kanalların kişilere yönelik galiz ifadelere yer verdikleri, doğruluğu teyit edilmemiş gerçek dışı bilgileri aktardıkları ve şiddeti özendirici şekilde yayın yaptıkları görülmüştür."



HALK TV, CEM TV VE EM TV'YE 1'ER KEZ UYARI CEZASI VERİLDİ



Arınç, Üst Kurul'un, 6112 Sayılı Kanunun;



8/1-ç maddesinde yer alan, "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez"



8/l-ı maddesinde yer alan, "Yayın hizmetleri tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz",

8/1-m maddesinde yer alan, "Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez."



8/1 -ş maddesinde yer alan "Yayın hizmetleri, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz."



hükümlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle; Halk TV, Cem TV ve Em TV'ye 1'er kez uyarı, 1'er kez idari para cezası; Ulusal TV'ye ise 2 kez idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verdiğini söyledi. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin