'Gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum'

Hilal Cebeci, Hürriyet'in sorularını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol
'Gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum'

İtalyan Direniş Marşı ‘Çav Bella’yı (Bella Ciao) yeniden yorumlayan ünlü şarkıcı Hilal Cebeci, çektiği kliple tepki toplamıştı. Cebeci, daha sonra yeni bir klip yayınladı.



Son günlerin en çok konuşulan isimlerinden Hilal Cebeci, Hürriyet Pazar'a röportaj verdi. Cebeci, "Gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum" dedi.



İşte, Hilal Cebeci'nin Hürriyet Pazar'a verdiği röportajın o bölümü:



Gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum



‘Çav Bella’ da 2. Dünya Savaşı sırasında İtalyan partizanların söylediği bir şarkı ama...



- Avrupa’daki kültüre göre bir işçi marşı önemlidir, saygı duyulmalıdır ancak dans etmek, tekno müziklerle söylemek saygısızlık kabul edilmez. Artık evrenselleşmiştir, herkesin şarkısıdır.



“Bu şarkıyı söyleyerek devrimcilerin ruhunu sızlattı” eleştirilerine ne diyorsunuz?



- Bunu devrimcilerin ruhlarına sormak lazım. Böyle düşünen insanların devrimcilik nedir, bu ideoloji neyi savunur, insanın gündelik hayatına nasıl yansımalı gibi sorularla meşgul olmalarını tavsiye ediyorum.



Siz solcu ya da devrimci misiniz?



- Kendimi sola daha yakın hissediyor, gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum.



O halde sizce ideal devrimci nasıl olur?



- İdeal bir devrimci geleneklerine bağlı kalarak çağı yakalamayı bilir. Mesela yenilikçi olmalıdır, hem özgürdür hem de toplumunun özgür ve bağımsız olmasını destekler, sorgular ve sorgulatır. Korkak olmaz, kişilerle değil fikirlerle uğraşır, yasaklarla değil özgürlüklerle anılır.



En sevdiğiniz sol içerikli slogan?



- Sol içerikli slogan değil ama çağı yakalamakla ilgili felsefem, “Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkûmdurlar”.



Marx, Engels, Lenin... Bu isimlerden hangisini kendinize daha yakın hissediyorsunuz?



- Bana göre en iyi lider hayatını anlayabildiğiniz ve onu günlük yaşantınıza sokabildiğiniz kişidir. Mustafa Kemal Atatürk’ten daha iyi bir dünya görüşüne sahip, daha iyi bir devrimci açıkçası

tanımıyorum.



Sosyal medyada “Türkiye’de sol bitmiş” diye yazdınız. Bu kanıya nasıl vardınız?



- Sosyal medyada kendisini solcu olarak tanımlayan bireyler, solcuların bana çok kızdıklarını ifade etti. Sol bir görüştür, ben ise bir bireyim. Eğer solcular bireylerin peşine takılıp siyaset yapıyor ve buna kafa yoruyorlarsa maalesef bittikleri anlamına geliyor, üzgünüm.



Röportajın devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin