Gerçeği kanıtlamak 9 yıl sürdü: Bu ilaçları kullanıyorsanız hemen bırakmanızda fayda var!

Covid virüsünün hayatımıza girmesiyle uyku problemlerinde de neredeyse herkes artış yaşamış ve çözümü ilaçlarda bulmuştu. Ama korkunç bir gerçekten haberdar olmanız gerekebilir. Çünkü sandığınız kadar masum değiller. Kullanmadan önce iki kez düşünün.

Google Haberlere Abone ol
Gerçeği kanıtlamak 9 yıl sürdü: Bu ilaçları kullanıyorsanız hemen bırakmanızda fayda var!

Demans hastalarının sayısı her yıl giderek artıyor. Beyin fonksiyonlarını etkileyen ve bunamaya neden olan demans hastalığında birçok risk faktörü bulunuyor. Bu faktörler arasında çeşitli ilaç kullanımları yer alıyor.

Yeni bir çalışma, düzenli olarak popüler bir ilaç almanın bunama riskinizi yüzde 79 oranında artırabileceğini gösteriyor.Araştırmalar, Covid pandemisinden bu yana uyku sorunu yaşayan kişilerde artış olduğunu bildiriyor.

Uyku ilaçları bu can sıkıcı soruna hızlı bir çözüm olabilirken, yeni bir çalışma onları almadan önce iki kez düşünmenizi istiyor. 

Journal of Alzheimer's Disease dergisinde yayınlanan araştırma insanların uyku ilaçları kullanırken yüzde 79 oranında daha yüksek bunama riskine sahip olduğunu buldu.Araştırma ekibi, ilacın türü ve miktarının bu yüksek riski açıklayan faktörler olabileceğini açıkladı.

Bu bulgulara , bakım evlerinin dışında yaşayan, bunaması olmayan yaklaşık 3.000 yaşlı yetişkine bakarak ulaştılar. Bu kohort, Sağlık, Yaşlanma ve Vücut Bileşimi çalışmasına kaydoldu ve ortalama dokuz yıllık bir süre boyunca takip edildi. Bu katılımcıların yaklaşık yüzde 42'si siyahi, yüzde 58'i beyazdı.

Çalışma süresi boyunca, hastaların yüzde 20'si bunama durumunu geliştirmeye devam etti. Bulgular, "sık sık" veya "neredeyse her zaman" uyku ilaçları alan beyaz katılımcıların , "hiç" veya "nadiren" kullananlara kıyasla yüzde 79 daha yüksek demans geliştirme şansına sahip olduğunu gösterdi.

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre, uyku ilacı tüketimi çok daha düşük olan siyah katılımcılar arasında, sık kullanım da daha yüksek bir riskle bağlantılıydı.Araştırma, beyaz insanların siyahilerle karşılaştırıldığında uyku hapı alma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu buldu.

Araştırma ekibi şimdi daha fazla çalışmanın uyku ilaçlarının bilişsel riskleri veya ödülleri ve ırkın oynayabileceği rol hakkında netlik sağlamaya yardımcı olabileceğini umuyor. Ancak Leng'e göre, uyku bozukluğu olan hastalar ilaçları düşünmeden önce tereddüt etmelidir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin