GELİYORLAR! Milyonlarca insana uyarı üstüne uyarı. Böcekler evlere dadandı, akın akın geliyorlar. Mart ayına aman dikkat. Doç. Dr. böcek istilasına karşı uyardı

Küresel ısınmayla birlikte bazı böcek türleri tarım alanlarından sonra şimdi de evlere dadandı. Böcek istilasında mart ayına dikkat çeken Doç. Dr. İslam Saruhan, yaklaşan tehlikeyi duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
GELİYORLAR! Milyonlarca insana uyarı üstüne uyarı. Böcekler evlere dadandı, akın akın geliyorlar. Mart ayına aman dikkat. Doç. Dr. böcek istilasına karşı uyardı
DHA

Doç. Dr. İslam Saruhan böcek istilasına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Küresel ısınmayla birlikte bazı böcek türlerinin tarım alanlarından sonra evlere dadandığını belirten Saruhan, önlem alınmaması durumunda daha büyük sorunların yaşanacağını aktardı.

Küresel ısınmanın böcek popülasyonunu artıracağını kaydeden Saruhan yaklaşan tehlikeyi anlattı.

BÖCEKLERİN HAREKETLERİNDE DEĞİŞİM TESPİT EDİLDİ

Kış mevsimi öncesi evlerde böcek olmasının küresel ısınmaya bağlı olarak sıcaklıklarının artmasından kaynaklandığını ifade eden Saruhan, bu durumun böceklerin üreme ortamı için elverişli hale geldiğini söyledi ve yapılan araştırmalarla bazı böceklerin sıcaklıkla birlikte hareketlerinde değişimlerin tespit edildiğini söyledi.

Atmosferdeki ısınmanın özellikle böcekleri etkilediğini belirten Saruhan, "Geçtiğimiz 100 yılda ortalama 0,6 santigrat derece bir sıcaklık artışı oldu. Bu, son bin yıl içindeki en fazla artışın olduğu yüzyıl olarak görülüyor. Elbette böceklerin küresel ısınmadan yani sıcaklıktan üremeleri, gelişmeleri, coğrafi alanlara dağılışları, popülasyonları gibi birçok durumu etkilenmektedir. Böceklerin üremeleri küresel ısınmadan dolayı etkileniyor. Örneğin, bir dönemde bir nesil veren böcek, havaların ısınmasıyla birlikte iki nesil verebiliyor. Bu da bugün olan bir yumurtanın kısa sürede ergin olması ve kendisinin yumurtlaması anlamına geliyor. Bu durum yıl içerisinde sıcaklığa bağlı olarak birkaç kez tekrarlayabiliyor" dedi.

ÜRETİCİLERİ UYARDI! MART AYINA DİKKAT

Evlerdeki böceklerin insan sağlığına zararı olmadığını ancak tarımsal ürünler için zararlı olduğunu kaydeden Saruhan, "Küresel ısınmadan dolayı böcekler kışlamaktadır. Böcek ne kadar sıcak ortamda kışı geçirirse, sezona o kadar fazla gelerek, tarımsal ürünlerde ya da insanların yaşadığı ortamlarda daha fazla bulunacaktır. Ayrıca, bu durum üreticileri mart ayından itibaren etkileyecek ve mücadele stratejilerinin değişmesine neden olacaktır. Mücadele yapılmaması halinde gelecek yıllarda daha büyük sorunların yaşanacaktır" diye konuştu.

 

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin