Geçen sene yüzde 200'den fazla primlenmişlerdi. SASA ve HEKTAŞ hisseleri için geçici tedbir kararı

Borsa İstanbul karar aldı. Sasa Polyester ve Hektaş hisselerinde bugünden itibaren bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlem ile brüt takas tedbirleri uygulanacak. Amaç, yatırımcıları sert fiyat hareketlerinden korumak.

Google Haberlere Abone ol
Geçen sene yüzde 200'den fazla primlenmişlerdi. SASA ve HEKTAŞ hisseleri için geçici tedbir kararı

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, Sasa Polyester ve Hektaş hisselerinde 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" tedbirleri uygulanacak.

BIST'ten KAP'a iki şirket için yapılan açıklamalarda; Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasada  gerçekleşen işlemler nedeniyle Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA.E) ve Hektaş Ticaret T.A.Ş. (HEKTS.E) paylarında 23 Ocak 2023 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" tedbirleri uygulanacak. Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 22 Şubat 2023 olarak bildirildi.

Sasa hissesi cuma kapanışını yüzde 0.17 düşüşle 120,50 liradan tamamladı.

Hektaş ise yüzde 0.26 artışla 38,30 liradan tamamladı.

Hem SASA hem de HEKTAŞ hissesi geçen sene yatırımcısına yüzde 200’den fazla getiri sağlamıştı.

Açığa satış nedir?

Dünya genelinde özellikle finansal kriz ya da hisse bazlı yoğun haber akışı ile belirsizliklerin arttığı dönemlerde yatırımcıların çok büyük zararlara uğramaması nedeniyle kullanılan tedbirlerden biri olan "açığa satış yasağı", Türkiye'de de dönem dönem uygulanıyor.

ABD'de, 2008 krizinde ülkenin sermaye piyasaları regülatörü SEC, 19 Eylül'de uyguladığı geçici açığa satış yasağında toplam 799 hisse senedi yasak kapsamına almıştı.

Avrupa tarafında da 2008'de İngiltere, 2011 ve 2012'de ise Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'da bankacılık sektörüne ilişkin haber akışı nedeniyle geçici açığa satış yasakları getirilmişti.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin