Gece yarısı peş peşe depremler! Son yarım saatte 5 kez sallandı. Deprem uykudan uyandırdı. Bingöl, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis'e deprem uyarısı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan iki büyük depremin ardından deprem bölgesi beşik gibi sallanıyor. Peş peşe depremler yaşanıyor. Artçı depremlerin büyüklükleri korkutuyor. Son yarım saatte bölge en az 5 kez sallandı. Son deprem, Elazığ'da meydana geldi. 00:42'de gerçekleşen depremde vatandaşlar uykularından uyandıklarını dile getirdi. Emre Bulşu, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis'i uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Gece yarısı peş peşe depremler! Son yarım saatte 5 kez sallandı. Deprem uykudan uyandırdı. Bingöl, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis'e deprem uyarısı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan iki büyük deprem 11 kentte yıkıma neden oldu. Depremler sonrası artçı sarsıntılar devam ediyor. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Haluk Özener, "6 Şubat 2023 saat 04:17'de Sofalaca- Şehitkamil-Gaziantep ve 13:24'te Ekinözü-Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından, 23 Şubat 2023 saat 20:30 itibarıyla bölgede toplam 8032 adet deprem çözümü yapılmıştır." açıklamasını yaptı.

Gece yarısı son deprem Elazığ Maden merkezli yaşandı. Deprem 00:42'de 3.4 büyüklüğünde yaşandı. Yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem sonrası vatandaşlar sosyal medyada uykularından uyandıklarını dile getirdi. Depremin çevre illerden de hissedildiği belirtildi.

Kandilli Rasathanesi şu paylaşımı yaptı:

21:32'de Kahramanmaraş Elbistan'da 3.1, Kahramanmaraş Pazarcık'ta 21:53'te 3.6, Malatya Doğanşehir'de 23:16'da 3.1, yine Kahramanmaraş Elbistan'da 23:26'da 3.7 büyüklüğünde artçı depremler yaşandı.

Depremler artçı olmasına rağmen şiddetli şekilde hissedildi.

BİR DEPREM DAHA...

01:08'de yine Elazığ Maden'de 3.7 büyüklüğünde, 5 kilometre deirnliğinde bir deprem daha yaşandı.

UYARI YAPILDI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı Emre Bulşu, olası bir Bingöl depreminde risk altındaki illere dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 70 kişilik teknik ekiple çalışmaya başladıklarını, şehir merkezi ve ilçelerde kapsamlı inceleme yürütüldüğünü söyledi. Arıkan, Bingöl'de yapıların risk analizleriyle yıkılması gereken ya da yıkılabilecek alanların tespit edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu depremden sonra gerçekten büyük bir ders çıkarmamız lazım. Yeni tedbirler almamız gerekiyor. Son zamanlarda ilimizde depremle ilgili çok ciddi uyarılar yapılmaktadır. Özellikle deprem uzmanları ve akademisyenlerin Bingöl ve çevresinde bir deprem ihtimalini gündeme getirmeleri üzerine bizim de kurumlar ve vatandaş olarak yapmamız gereken çalışmalar var. Özellikle kurumlarımız noktasında eski yapı stokumuzun incelenmesi, özellikle riskli olan yapıların hem envanterinin çıkarılması hem de bu anlamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz ve yapı denetim firmalarıyla birlikte bu riskli yapıların risk analizlerini yaparak, yıkılması gereken ya da yıkılabilecek bütün alanları tespit etmemiz gerekiyor. Gerek merkezde gerekse kırsalda çalışmalarımızı başlattık. İnşallah yakın zamanda bu analizleri, bu tespitleri yapıp vatandaşımızın da nasıl hareket edeceği konusunda bir yönlendirme ve bilgilendirmemiz olacaktır. Bundan sonrası için riskli olan binaların yıkılması ve bununla ilgili yapılacak çalışmalar, özellikle bakanlığımızın nasıl bir destek vereceği ve bu konuda nasıl bir yönlendirme yapacağıyla ilgili çok önemli çalışmalar başlatacağız. Deprem öncesi ve deprem sonrası bir eylem planlama hazırlığımız var. Özellikle bu konuda ilgili kurumlarla yeni yol haritası belirleyeceğiz. Arama kurtarma ekiplerinin sahada çok daha donanımlı hale gelmesi ve sayı olarak artışın gösterilmesi, bununla birlikte deprem anı ve sonrasında, hem sevk hem koordinasyonun yapılması hem de özellikle barınmayla ve konteyner kentlerin kurulmasıyla ilgili geniş çaplı çalışma başlattık. Vatandaşlarımız bu konuda belediyemize ve ilgili kurumlara güvensinler. İnşallah en iyi yardımlaşma ve dayanışma örneğini de burada sergileyeceğiz. Olası bir depreme çok daha hazırlıklı olarak, öncesi ve sonrasına hazır Bingöl'ü inşallah tam hazır hale getireceğiz" diye konuştu.

RİSKLİ İLLERİ SAYDI...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı ve İnşaat Mühendisi Emre Bulşu, Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından kentte riskli yapılarla ilgili çalışma başlattıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Depremler 11 ilimizde ağır hasarlara sebep olup, ölümlere neden olmuştur. Bingöl de bu depremlerden etkilenmiştir. Odamızın da içinde bulunduğu heyetle hasar çalışmalarına başladık, 21 Şubat'a kadar 361 yapımız incelendi. İncelemelerde 165 ağır hasar ve 3 yıkık tespit edildi. Ayrıca ilimiz, Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fay hattının kesişme noktasında olduğu ve yer bilimcilerinin ısrarla üzerinde durduğu en riskli alanlarında yer almaktadır. Bu sebeple olası Bingöl depreminde başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis bu depremden etkilenecek illerimiz arasındadır. 2003 depreminden önce yapılan yapılarımızdan başlamak üzere ilin tüm geneline yayılacak şekilde yapı envanteri çıkartacağız. 2003 yılında yapılanlar gerek demir, gerek beton, gerekse teknik anlamında yetersizliğinden dolayı riskli yapılar arasında yer almaktadır. Bunlar da ilimizin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan yapılardır. Çalışmamızla yapı stokunun belirlenmesiyle birlikte ilimizde bilim ve tekniğin referansıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte ilimiz için eylem planları hazırlayıp çalışmalara başlamış bulunmaktayız."

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin