'Gazetenin çoğunluk hissesi çalışanların'

Der Spiegel çalışanları derginin yeni genel yayın yönetmeni seçiminde de söz sahibi...

Google Haberlere Abone ol
'Gazetenin çoğunluk hissesi çalışanların'

Der Spiegel'in 16 yıllık genel yayın yönetmenliğini yapan, gazeteci Doerry yüzleşme süreçlerinde basın özgürlüğünün öneminin altını çiziyor, Almanya'nın Holokost ile yüzleşmesinde toplumsal bilincin medya tarafından yaratıldığını hatırlatıyor.



Bianet'ten Elif Akgül, "Geçmişle Yüzleşmek, İleriye Bakmak" programı kapsamında kaleme aldığı yazıda, Alman Der Spiegel dergisinin ve medyanın Almanya'nın Holokost ile yüzleşmesindeki rolünü anlattı. Der Spiegel'in eski genel yayın yönetmenlerinden Dr. Martin Doerry, okuyucu servisi müdürü Catherine Stockinger ve toplum sayfası editörü Özlem Gezer ile Almanya'da bir araya gelen Akgül, izlenimlerini aktardı.



İşte, o yazıdan öne çıkan başlıklar:



Der Spiegel 1947'de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Almanya’daki işgal güçlerinden İngiltere’nin girişimiyle kuruldu. Gazetenin işgal kuvvetlerinin ekonomik politikalarını eleştiren bir dizi haberinin ardından Der Spiegel, Stockinger’in deyimiyle İngiltere’nin ‘siz artık bunu tek başınıza yapabiliyorsunuz” deyip çekilmesi üzerine bağımsızlığına kavuştu. 



Almanya’da basın özgürlüğü mücadelesinde önemli yeri olan Der Spiegel’in kurucu ve aynı zamanda genel yayın yönetmeni olan  Rudolph Augstein’in da aralarında bulunduğu başmuhabir ve editöryel kadrosu 1962’de, “vatan hainliği” suçlamasıyla tutuklu yargılandı ve beraat etti. 



Gazetenin çoğunluk hissesi çalışanların



Medya sahipliği yapısıyla da ilgi çeken Der Spiegel Gezer’in de aktardığı üzere örnek teşkil edebilecek bir kuruluş. Yüzde 50,5’u çalışanlara ait olan gazetenin geri kalan hisseler ise Audstein’in mirasçıları olan Erbengemeinschaft Augstein ile yine bir basın kuruluşu olan Gruner+Jahr AG&Co. arasında bölüşülüyor. Bu sahiplik yapısı çalışanlarına yönetim karar mekanizmasında beş oy hakkı veriyor. 



Ancak yüzde 76’lık çoğunluğun sağlanması ile yönetimsel kararların alınabildiği Der Spiegel’de çalışanlar, yeni genel yayın yönetmeninin kim olacağı gibi “büyük” kararlarda da söz sahibi. Bunların yanı sıra tüm çalışanlar Almanya’daki şirket içi sendika örgütlenme sistemi dahilinde Der Spiegel sendikası üyesi. 



Yazının devamını okumak için tıklayın...



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin