GAZETELERDE ´SEVİNDİRİCİ´ HABERLER

Sabah yazarı Mehmet Altan, işsizlik, yoksulluk, gelir dağılımındaki eşitsizlik haberleri arasında ´umut dolu haberlere´ denk gelmiş dünkü gazetelerde. Bakın o haberler neler...

Google Haberlere Abone ol
GAZETELERDE ´SEVİNDİRİCİ´ HABERLER

Yeryüzü muhalefetine güvenin


MEHMET ALTAN

Dünkü gazetelerde umut dolu haberler vardı. Başta işsizlik, ardından yoksulluk, sonra pahalılık ve gelir dağılımındaki inanılmaz adaletsizlik öylesine ağır basıyor ki bezginlik alttan alta yolunu açan olumlu gelişmeleri görmemizi engelliyor. Sevinmeye ve umutlanmaya yer kalmıyor.



Türkiye'nin sorunu belli.



Devlet ya da yönetenler vergi ödeyenlere yeryüzü düzeyinde kaliteli hizmet sunmuyor. Yönetenlerin vatandaşa hizmet sunmak öylesine umuru değil ki, bunun için ihtiyacı olan vergiyi de toplamıyor. Halbuki devlet vatandaştan aldığı vergi karşılığı topluma hizmet sunan bir örgüt.



Bizde öyle değil. Lojmanlar, resmi arabalar, yakınları işe alma gibisinden sadece yönetenlere kesen bir nalıncı keseri... Hala devlette mevzilenenler padişah, halkta tebaa gibi...



Bu nedenle işler sarpa sarıyor. İktidarı ve muhalefetiyle siyasal sistem de bu mekanizmanın bir parçası. Politikacılık, çileli yönetilenden, mutlu yöneten azınlığa geçmeyi sağlayan sihirli bir manivela... İktidar ve muhalefet ayrımı lafta var ama özünde sistemin parçalarını oluşturmakta...



Vatandaşına zenginlik ve özgürlük üretmeyen bu sistemin o nedenle sıkı bir muhalefeti de yok. İşler sarpa sardıkça yakınan ve sızlanan geniş kitleler var sadece. Bu da gerçek bir muhalefet üretmiyor.



****



Türkiye'de zenginiyle fakiriyle devletten geçinme alışkanlığı ve birey ile devlet arasındaki " anlaşma; devlet faili meçhul yaparken vatandaşın aldırmaması, vatandaş hazine arazisi götürürken devletin görmezden gelmesi sonunda sürekli artan dış borçlar ile bu hastalıklı üretimsiz yapının dış aleme de taşması, yeryüzünün buraya etkin bir şekilde eğilip bakmasına neden oldu.



Demokrasiye insan haklarına ve piyasa ekonomisine uyum göstermeyen; siyasette sivil, ekonomide liberal, dış politikada atak olamayan Ankara'ya "yeryüzü" muhalefet etmeye başladı.



Dünkü gazetelerde Türkiye'nin ana muhalefetini oluşturan yeryüzünün aldığı olumlu sonuçlar vardı. Yarına yönelik umudu yaratan da bu gelişmeydi.



****



Bu haberlerden biri emniyet teşkilatında çalışmaya devam ettikleri halde bir türlü bulunamayan, tebligat yapılamayan ve bulunduğunda da Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat ettirilen Manisalı İşkenceci polisler davasıyla ilgiliydi. Görünmeyen bir gücün inatçı ısrarına rağmen zaman aşımına çok az bir süre kala dava mahkumiyetle sonuçlanmıştı. Yargıtay bu mahkumiyeti önceki gün kesinleştirdi.



Zaman aşımına uğraması için yedi buçuk yıldır süründürülen bu dava, biliyorsunuz. Avrupa Birliği'nin "ilerleme raporuertesinde sonuçlandı. Türkiye'deki rejimin ağır basamadığı işkencecileri üzü muhalefeti" mahkum ettirdi. Olumlu gelişmelerden ilki buydu...



İkinci haber, AK Parti'nin anlamsız bir şekilde, üstelik de hiçbir değişiklik yapmadan beş aydır salladığı IMF ile dördüncü gözden geçirmenin imzalanmış olmasıydı. Bu, siyasal avantacılığa karşı aklın" galibiyeti demek. AK Parti de direnmesine rağmen, ekonomik durumun ağırlığı karşısında, ekonomik aklın gereklerini mecburen yapacak. Bu da yeryüzü muhalefetinin avantacılık üreten siyasal sisteme zaferi sayılır. Yerli muhalefetin umuru olmayanı dünya gerçekleştiriyor.



AB'ye uyum yasa paketlerini, orasından burasından bıçaklanan Kamu Reform Yasa Tasarısı'nı da bu listeye ekleyebilirsiniz.



****



Bizim de doğru dürüst, kendine yontmayan, herkesten vergi toplayan, topladığı vergileri halkının hizmetine sunan, demokrasiye, insan haklarına ve piyasaya saygılı bir devlete ihtiyacımız var. Onun reçetesi ise AB tam üyeliği... O süreç şu anda Kıbrıs'ta vurulmuş vaziyette. Yarınımızı garanti altına alacak bu sürecin önünü açmak için sadece yeryüzü muhalefetine güvenmeyip, talihsiz yönetilenler olarak biz de biraz kıpırdasak iyi olacak. Yeryüzü muhalefetinin baskılarına rağmen yarın geç olabilir de...

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin