Gazetecilerden Meclis'te protesto! Gazeteciler ağızlarına siyah bant çekti. Basın Kanunu'nda 15. madde kabul edildi

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini parlamento muhabirleri ağızlarını siyah bant ile kapatarak protesto etti. Basın kartlarının iptalini düzenleyen 15. madde kabul edildikten sonra Genel Kurul kapandı.

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilerden Meclis'te protesto! Gazeteciler ağızlarına siyah bant çekti. Basın Kanunu'nda 15. madde kabul edildi

Parlamento muhabirleri, TBMM'de görüşülen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini ağızlarını bantlayarak protesto etti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da eyleme katıldı.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, gazetecilerin protestosunu canlı yayınla aktardı. Şık, "Anketleri eğer doğru kabul edersek iktidarın bu kadar erime yaşadığı dönemde riske atmamak için bu yasasıyı çıkartıyor" dedi.

Şık şöyle devam etti:

"Gazeteci arkadaşlarımızın hepsi ağzını isyah maske ile kapatmış durumda. Bu teklifin yasallaşmasından sonra medyanın düşeceği durumun bir görüntüsü bu."

İşte o görüntüler:

 

Teklifin 15. maddesi kabul edildi. Basın Kanunu’na eklenen su madde ile basın kartının iptal edilmesine ilişkin şartlara eklemeler öngörüldü. Basın Kartı’nın iptali ile ilgili koşullara, bu madde ile “5 yıl ve daha fazla hapis cezası almamak”; “dolandırıcılık, sahtecilik, devlet sırlarına karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, kamu barışına karşı suçlar” gibi suçlardan hüküm giymemiş olmak şartı eklendi.

Gazetecilerden Meclis'te protesto! Gazeteciler ağızlarına siyah bant çekti. Basın Kanunu'nda 15. madde kabul edildi

Ayrıca basın mensubunun bir aydan fazla işsiz kalması durumunda ve medya faaliyeti dışında bir iş yaptığının tespit edilmesi durumunda da basın kartı iptal edilebilecek. Kabul edilen 15’inci madde ile 195 sayılı Basın İlân Kurumu Teşkiline Dair Kanunun 49’uncu maddesinde düzenlenen basın ahlak esaslarına aykırı davranışta bulunan basın mensuplarının basın kartları da basın kartı komisyonu tarafından iptal edilebilecek.

MUHALEFET TEPKİLİ

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, görüşülen kanun teklifini "anti demokratik" olduğunu söyleyerek "Kimin gazeteci olup olmadığına, kimin basın kartının iptal edilip edilmeyeceğine siz karar vereceksiniz" dedi.

Gazetecilerden Meclis'te protesto! Gazeteciler ağızlarına siyah bant çekti. Basın Kanunu'nda 15. madde kabul edildi - Resim : 2

Tiryaki, gelişmiş ülkelerde buna gazetecilik meslek örgütlerinin karar verdiğini söyledi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, bu kanun teklifinin dezenformasyon ve yalan haberi engelleyeceğinin söylendiğini belirterek, "Size kim inanır? Siz, eleştirilmek istemiyorsunuz, milletin gerçekleri öğrenmesini istemiyorsunuz. Buna da yasal bir kılıf uydurmak istiyorsunuz. İşte getirdiğiniz kanun teklifi bu. Bunun adı; basın kanunu değil, sansür kanunudur" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise teklifle düşünce ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmak istendiğini belirtti ve kanun teklifinin tekrar gözden geçirilerek, "anayasaya aykırı" olduğunu iddia ettiği hükümlerinin geri çekilmesini istedi.

Genel Kurulda, teklifin 16. maddesinin görüşmeleri sırasında CHP'nin yoklama talebi üzerine, yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamadı.

16. maddenin görüşmeleri sırasında, AK Parti sıralarının boşalması üzerine CHP Grubu yoklama talep etti. İki kez yoklama yapıldı ancak toplantı yeter sayısına ulaşılamadı. Birleşim kapandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin