Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Cumhurbaşkanı'nı göreve çağırmıştı. Gül ne yanıt verdi?

Cumhurbaşkanı, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Cumhurbaşkanı'nı göreve çağırmıştı. Gül ne yanıt verdi?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.



Cumhurbaşkanı Gül, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın, ülkenin içinde bulunduğu durum, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki son gelişmeler, yargı ve emniyetteki yer değiştirmelerle kendisini göreve çağırmasına ilişkin "Görevde değil miyim ben yani? Açıklamalarım, müdahalelerim, temaslarım bütün kamuoyu nezdinde yapılıyor" dedi.



CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile görüşmesinin hatırlatılması ve illegal dinlemeler konusunda Devlet Denetleme Kurulu'na bir talimatı olup olmayacağının sorulması üzerine Gül, söz konusu görüşmenin Aksünger'in yazılı randevu talebi üzerine gerçekleştiğini vurguladı. 



Hangi partiden olursa olsun bütün milletvekillerinin randevu taleplerini kabul ettiğini ve bir araya geldiğini belirten Gül, Aksünger'in DDK'nın kişisel verilerin korunmasıyla ilgili raporuyla ilgili görüşme talebinde bulunduğunu kaydetti. "Kendisiyle güzel bir görüşme oldu" diyen Gül, Aksünger'in görüşlerini dinlediğini ifade etti. 



Cumhurbaşkanı Gül, "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, ülkenin içinde bulunduğu durum, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki son gelişmeler, yargı ve emniyetteki yer değiştirmelerle ilgili sizi göreve çağırdı. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz" sorusuna, "Görevde değil miyim ben yani? 'Göreve çağırdı' dediniz de bazıları. Görüyorsunuz, herhalde açıklamalarım, müdahalelerim, konuşmalarım, temaslarım gizli değil, bütün kamuoyu nezdinde yapılıyor" diye yanıt verdi. 



Hükümetin tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlandırılmasına yönelik çalışması hakkındaki değerlendirmesinin sorulması üzerine de Gül, yasama yılı başlangıçlarında TBMM'de yaptığı konuşmalarda, uzun tutukluluk sürelerinin cezaya dönüşmemesi gerektiğini bir kaç kez vurguladığını anımsattı. Cumhurbaşkanı Gül, "Bu düzenlemelere bu çerçeve içerisinde bakarım. Nasıl bir düzenleme yapılıyor, onu da bilmiyorum. Hükümetimizle görüşmelerde detaylarını öğrenip o zaman belki daha geniş fikrimi sizinle paylaşabilirim" diye konuştu.



Gül-Basescu ortak basın toplantısı



Ortak basın toplantısında konuşan Romanya Cumhurbaşkanı Basescu ise mükemmel siyasi ve ekonomik ilişkilerin her iki ülke için de son derece önemli olduğunu ve ziyaretinin tek hedefinin, ilişkilerin sağlamlaştırılması ve geliştirilmesi olduğunu söyledi.



Romanya'da 5 milyar dolarlık yatırım yapan Türk iş adamları topluluğuna teşekkür eden Basescu, bu rakamı iki katına çıkarmak istediklerini ifade etti. 



Romanya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecindeki çabalarını tereddütsüz desteklediğini dile getiren Basescu, "Bizce artık bu müzakerelerin ve sürecin hızlandırılmasının zamanı gelmiştir" diye konuştu.



Bir gazetecinin AB üyeliğine ilişkin sorusunu yanıtlayan Basescu, şunları söyledi:



"Romanya, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemektedir. AB, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nda Romanya'nın siyasi görüşü ve izlediği politika budur. Avrupa Parlamentosu içinde bu yolumuzu takip edebiliyoruz ve AB içinde de bunu takip edebiliriz. Romanya, 2013 yılında açık bir şekilde Türkiye'nin açılmamış bütün fasılların açılması ve müzakerelerin hızlandırılmasıyla ilgili desteğini vermiştir.  Bu müzakerelerin sonuçlandırılması lazım.  Romanya açısından Türkiye'nin AB üyeliği çıkarımızadır. Bizim isteğimiz Balkanlar ve Karadeniz'deki mümkün olduğunca fazla ülkenin AB üyesi olması yönündedir. Çünkü bu şekilde bölgede aynı değerleri paylaşabilir ve aynı çıkarları paylaşabiliriz." AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin