Gazeteciler sandık başına gidiyor! Saatler kalan seçimde iki liste kıyasıya yarışacak!

26 Nisan Cuma günü gerçekleştirilecek TGC seçimlerinde Turgay Olcayto ve Sedat Bakıcı'nın listeleri yarışacak.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler sandık başına gidiyor! Saatler kalan seçimde iki liste kıyasıya yarışacak!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Olağan Genel Kurulu'na artık saatler kaldı. 26 Nisan'da gerçekleştirilecek seçimlerde iki liste kıyasıya yarışacak. Orhan Erinç'in başkanlığını yaptığı şimdiki yönetimde Başkan Vekili olarak yer alan Turgay Olcayto, bu sefer kendi listesiyle seçime girecek. Olcayto'nun rakibiyse yayın hayatına dün başlayan Artı 1 TV'nin Haber Müdürü Sedat Bakıcı'nın başı çektiği Emeğe Saygı Grubu listesi olacak. Erinç'in artık aday olmayacağı seçimlerde, başka herhangi bir grubun liste çıkarmayacağı öğrenildi. Bu arada TGC Emeğe Saygı Grubu adına Başkan adayı Sedat Bakıcı, seçimlerle ilgili sitemize bir açıklama yaptı. İşte o açıklama:



"Alınterimize ve meslek onurumuza sahip çıkıyoruz



Daha güçlü ve etkili Cemiyet, saygın ve demokratik medya ortamı ve emeğimize sahip çıkmak için mücadele ediyoruz



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC), adına ve kuruluş amacına yakışır şekilde, Türkiye'nin tamamında görev yapan gazetecilerin çatı örgütü olması için çalışmak üzere yola çıktık. 67 yılın birikimiyle, sektörün bütününü kapsayan, bugünden daha güçlü ve etkili bir Cemiyet istiyoruz.



Adıyaman ya da Samsun'daki gazetecinin sorunlarının, İstanbul'daki gazetecinin sorunlarından çok da farklı olmadığının bilinciyle, Türkiye’nin her köşesindeki gazetecileri aynı çatı altında buluşmaya çağırıyoruz. 



Ancak biliyoruz ki, basın kuruluşlarında gazeteci olarak görev yapmalarına rağmen çok sayıda meslektaşımız, 5953 sayılı yasa (eski 212 sayılı yasa) yerine, 4857 sayılı İş Kanunu'na bağlı olarak çalıştırılıyor. Bu meslektaşlarımızın da, bizler gibi Cemiyet üyesi olabilmeleri için gerekli tüzük değişikliklerini mutlaka yapacağız.



TGC'ye büyük görevler düşüyor



Hepsinden önemlisiyse sizler de biliyorsunuz ki; tutuklu gazetecilerinin sayısı itibariyle dünya birincisi, basın özgürlüğü alanında ise dünyanın en kötüleri arasında yer alan bir ülkede gazetecilik yapıyoruz. Her iki utanç listesinden de çıkabilmek için TGC'ye büyük görevler düşüyor.



Öncelikle, tutuklu meslektaşlarımızın serbest bırakılması için gerçekleştirilen etkinliklere, TGC olarak çok daha etkin destek verecek; bizzat TGC'nin girişimleriyle bu sorunu sürekli olarak gündemde tutacak organizasyonlar düzenleyeceğiz.



Düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü engelleyen yasal düzenlemelerin iptali için de, TGC bünyesinde özel hukuk komisyonları oluşturacak; bu komisyonların çalışmalarını düzenli olarak kamuoyuna ve üyelerimize duyuracağız. Bu komisyonlar, tutuklu gazetecilerle, haklarında dava açılmış meslektaşlarımızın hukuki sorunlarına çözüm üretecek, uygulamaların bizzat takipçisi olacak. 



İş güvencesi istiyoruz



Anayasa, İş Kanunu ve uluslararası sözleşmelerle belirlenen insanca çalışma koşulları bütün gazetecilerin hakkı olsa da, sendikasızlaşan sektörümüz buna imkan tanımıyor. Basın çalışanlarının haklarıyla iş güvencelerinin ancak sendikal örgütlenme ve toplu sözleşmeyle teminat altına alınabileceğini biliyoruz. 

Bu sebeple, sektörümüzde sendikal örgütlenme hakkının önünü açmak için Cemiyet olarak çaba harcamayı önceliklerimiz arasında görüyoruz. Yasal süreçler de dahil, bir çalışma planını şimdiden hazırlıyoruz. Türkiye Gazeteciler Federasyonu dahil  tüm meslek örgütleri, üniversite ve sendikalarla işbirliğine giderek, insanca çalışma koşullarının var olduğu bir medya ortamı için çalışacağız.



Mesleğin saygınlığı için çalışacağız



Cemiyetimizin, 67 yıl önce gazetecilik mesleğini; mesleğin gelenekleriyle ahlak ilkelerini korumak ve herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkını savunmak amacıyla yola çıktığını da unutmadık. Bu büyük ideale sadakatle; var olan denetim ve uyarı mekanizmalarını gerçekten işletip gerektiğinde yenilerini oluşturarak, mesleğin saygınlığı için çalışacağız.

Şurası bir gerçek ki, saygınlık için örnek olmak, örnek oluşturmak da gerekiyor. Cemiyetimizin yayını ‘Bizim Gazete’yi, günlük satış hedefi minimum 30 bin olan etkili bir mevkuteye dönüştürüp internet sitesini de iddialı ve sürekli izlenir kılarak örnek olmak, örnek oluşturmak istiyoruz.



Emekli üyelerimiz için yeni projeler geliştiriyoruz



Ayrıca sadece sektörün bugünü ve çalışan gazeteciler için değil, mesleğimizin deneyim ve birikim yanını ayakta tutan emekli üyelerimiz için de, yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu düşünüyoruz. Sağlık ve sosyal faaliyetlerle ilgili yeni ihtiyaçların, iletişimden ulaşıma eksikliklerin farkındayız. Yeni bir bakım evini de, yeni bir lokali de hedeflerimiz arasında sayıyoruz.



Nihai olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, değerli üyeleriyle, köklü geçmişi ve faaliyetleriyle yüksek kapasiteye sahip bir meslek örgütü olarak önümüzde duruyor. Biz daha güçlü ve etkili bir TGC; daha demokratik ve saygın bir gazetecilik ortamı için göreve hazırız. 



Haydi birlikte olalım, birlikte yapalım."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin