Gazeteciler ifade özgürlüğü için grevde

Çin'de yüze yakın gazeteci son yirmi yıldır ilk defa ifade özgürlüğü için grevde.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler ifade özgürlüğü için grevde

Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük medya yayınlarından biri olan Southern Weekly'de çalışan, editör ve stajyerler dahil yüze yakın gazeteci, yirmi yıldan beri ilk defa ifade özgürlüğü için greve girdi.



Guangdong İl Propaganda Şefi Tou Zhen, Souther Weekly gazetesinin 2013 için hazırladığı "Çin'in Hayali, Anayasa Hayalidir" başlıklı editöryel notu "Hayalimize Hiç Olmadığımız Kadar Yakınız" şeklinde sansürledi. Yapılan değişiklikten, gazete basılana kadar hiçbir editörün haberi olmadı.



Protestolar 2 Ocak'ta özellikle Çin Halk Cumhuriyeti'nin twitter'ı olarak bilinen sosyal medya uygulaması Sina Weibo'da başladı. Cumartesi gününden beri sürekli olarak eleştirilere maruz kalan Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti, Sina Weibo'da "Southern Weekly" aramaları engellenmeye başladı.



Sosyal medyanın yanısıra, gazete çalışanları, editör ve stajyerler de sansürü protesto ederek iki açık mektup yayınladı. Gazeteciler, Tou'nun istifasını istedi.



5 Ocak'ta yazdıkları ilk açık mektup yayınlayan Southern Weekly çalışanları şunları ifade etti:



"Üç gün önce olanlar bardağı taşıran son damlaydı. Hesaplayabildiğimiz kadarıyla sadece 2012'de Southern Weekly'nin 1034 makalesi sansürlendi ya da hiç yayınlanmadı. Son bir yılda gazetemiz, eşi görülmemiş bir sansüre uğradı. Makaleler hatta tüm sayfalar makaslandı."



Southern Weekly yönetimi ise gazetenin sosyal medya hesabında, Tou Zhen'in sansür uyulamadığı, değişikliğin editörler tarafından yapıldığını belirten bir ileti yayınladı. Editörler kendi Sina Weibo hesaplarından "resmi hesapta yazılanlar görüşlerimizi yansıtmamaktadır" açıklamasını yaptı.



Çin Halk Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying 4 Ocak'taki basın toplantısında Çin'de sansürün olmadığını belirterek şunları söylemişti:



"Hükumetimiz vatandaşlarımızın ve medyanın fikir özgürlüğünü yasalarla korumaktadır.."



Gazetecilere destek büyüyor



Gazetecilerin grevi herkesimden destek görüyor. Sun Yat-Sen Üniversitesi öğrencileri, Nanjing Üniversitesi Gazetecilik ve iletişim Fakultesi öğrencileri ifade özgürlüğü ve Southern Weekly için açık mektup yayınladı. Öğrenciler Çin Komünist Partisi'nden şu taleplerde bulundu:



* Çin Komunist Partisi olay hakkında derhal soruşturma başlatmalıdır.



* Weibo'da binlerce netdaşın Southern Weekly ile alakalı iletisi silinmiştir. İfade özgürlüğü ve farklı fikirlere saygı göstermek açısından bu iletiler yayınlanmalı.



* Bu olayla ilgili sesi yükseltmiş, fikrini beyan etmiş hiçkimseye karşı herhangi bir yaptırım uygulanmamalı.



Protestoculardan Ao Jiayang Reuters'a yaptığı açıklamada The Nanfang (Southern) Media Group'un bugüne kadar hep gerçekleri açıklamaya çalıştığını belirtti.



Southern Weekly her ne kadar hükümetin devamlı sansürüne uğrasa da, Foxconn işçileri, Çin'de yüksek HIV oranı gibi toplumu yakından ilgilendiren konularla ilgili yayınladığı etkili rapor ve haberlere imza atıyor. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin