Gazeteciler düşük maaşla çalışıyor

'Basın Özgürlüklerinin Durumu' adlı rapor gazetecilerin şartlarını ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler düşük maaşla çalışıyor

Arap Gazeteciler Birliği, "Arap Dünyasındaki Basın Özgürlüklerinin Durumu" adı altında bir rapor yayımladı. 



Arap Gazeteciler Birliği'nce Mısır'ın başkenti Kahire'deki Mısır Gazeteciler Sendikası genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, 2014-2015 yılı Arap dünyasındaki basın özgürlüklerinin durumuna ilişkin hazırlanan yıllık rapor açıklandı. 



Arap ülkelerindeki basın özgürlüklerinin durumuna değinilen raporda, gerileme göstergelerine ilişkin, "gazetecilerin hakettiğinden düşük maaşla çalıştırıldığı, fikirlerini yönetim ve mesleki baskı gibi nedenlerle özgürce ifade edemedikleri, bir çok Arap ülkesindeki yönetimlerin ya da fikri ya da siyasi akımların uyguladığı baskı ve despotizm nedeniyle küçük düşürme, aşağılama, işten uzaklaştırma ve baskı gibi çeşitli yaptırımlara maruz kaldıkları" kaydedildi. 



Bazı Arap ülkelerinde görülen basın alanındaki gelişme göstergelerine de değinilen raporda, "gazetecilerin, görevleri sırasında herhangi bir korku ve kısıtlama olmaksızın hareket ettiği, gazeteci haklarını teminat altına alan kanunların çıkarılması noktasında gözle görülür bir eğilim olduğu, çıkarılan yayınlarda çeşitli fikri ve siyasi düşüncelerin ifade edilebildiği, aynı kurumlarda çalışanların farklı ideolojilere sahip bakış açısı taşımasına imkan verildiği" ifade edildi. 



Mısır Gazeteciler Sendikası Başkanı Yahya el-Kalaş da gerek Arap toplumu gerekse uluslararası camiada gazetecilerin özgürlükleri meselesinin sıkıntılı olduğunu ve bu sahada "büyük ihlaller" yaşandığını belirtti.



Kalaş, Arap dünyasının şu an terör ablukasıyla çevrili olduğunu ve dış güçlerin de bölgede istikrarı sarsmaya çalıştığını savunarak, "Bedeli ödeyen taraf her zaman terörle mücadelede ilk sırada yer alan basın ve medya sektörü oluyor. Basın ihlalleri, terörizme çanak tutuyor" ifadesini kullandı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin