Gazeteciler dikkat! Emekli maaşınız düşebilir!

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, gazetecilere tanınan yeni yıpranma hakkındaki önemli bir ayrıntıyı yakaladı.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler dikkat! Emekli maaşınız düşebilir!

Ali TezelHabertürk gazetesinde yayımlanan "Gazeteciler sakın yıpranmayın!" başlıklı yazısında, düzenlemedeki boşluk giderilmezse yıpranan gazetecinin emekli maaşının %25 düşebileceği uyarısında bulundu.



Tezel yeni düzenlemenin emekli maaşlarına etkisini şöyle yazdı:



EMEKLİ AYLIKLARINIZ YIPRANIRSANIZ DÜŞECEK



Yeni yıpranmada yıprandığınız süre (yılda 90 gün) kadar da prim ödeme gün sayınıza ilave edilecek bu da emekli aylığınızın esas belirleyicisi olan günlük ortalama kazancınızı düşürecek. Nasıl mı? Diyelim ki ayda 6000 lira brüt kazanç ile SGK’ya bildiriliyorsunuz bunun günlük kazancı da 200 lira eder. Şimdi yıpranırsanız her ay için 7,5 gün de prim ödeme gününüze ekleneceğinden, 6000 lirayı 30’a değil, 37,5’a bölecekler bu durumda günlük kazanç 160 liraya düşecek. Bu durumda da aylık hesaplanırken ayda 6000 lira değil, 160 X 30= 4800 lira kazananlar gibi emekli aylığınız hesaplanacak.



DURUM SGK’NIN GENELGESİYLE BELLİ OLACAK



Yukarıdaki uygulamaları yasadan sonra SGK’nın çıkaracağı genelge de göreceğiz. Bakalım nasıl belli edilecek.

Gazetecilerin daha doğrusu halk arasındaki adıyla 212, resmi ismiyle 5953 sayılı Basın İş Kanunu gereğince çalışanların 1.10.2008 gününe kadar her (360 gün) yıl için 90 gün yıpranma hakkı vardı. Bu hak gün sayısına ilave edilmez, sadece sigortalılık süresine ilave edilir ve ayrıca ilave edilen süre kadar da emeklilik yaşından düşülürdü. Ayrıca, da bu hakkı elde etmek için en az 10 yıl (3600 gün) basında çalışma şartı da vardı. 1.10.2008 günü basının yıpranma hakkı tüm gazeteciler için kaldırıldı ve bir daha yıpranamayacakları için de 3600 günü tamamlama şartı da yok sayıldı. Yeni düzenleme ile gazeteciler de hastalanmadıkları veya yıllık izinde olmadıkları sürelere göre yılda 90 gün yıpranmış sayılacak.



Yazının tamamını okumak için tıklayın






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin