Gazeteciler BİK'in kararını kabul etmiyor!

39 gazeteye verilen cezaya TGF da tepkisini gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler BİK'in kararını kabul etmiyor!

Basın İlan Kurumu’nun, Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ın adliyedeki odasında rehin alındığına ilişkin fotoğrafları yayınlayan 39 gazeteye ‘terör örgütü propagandası’ yapıldığı gerekçesiyle 1 ila 12 gün arasında ilan kesme cezası vermesine tepkiler sürüyor.



TGF (Türkiye Gazeteciler Federasyonu) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Genel Başkan V. Yılmaz Karaca, “Böylesine mesnetsiz bir karar asla kabul edilemez” dedi.



Karaca’nın açıklaması şöyle:



"Basın İlan Kurumu’nun görevleri yasayla belirlenmiştir ve bunların arasında münderecat veya yayınlanan haber ya da fotoğraf nedeniyle ceza kesilmesi bulunmamaktadır. Bu görev resmi ilanlara aracılık etmek, tiraj ve dağıtım denetlemesi yapmak ve mevkutenin içeriğindeki haber-ilan-reklam oranlamasının kontrolünü sağlamaktır. İlan kesme cezaları da ancak ve ancak bu kontrol ve denetimler sırasında prosedürlerin yerine getirilmemesinin tespit edilip raporlaştırılmasıyla oluşabilir.  



Yayımlanan haber, yazı, yorum, değerlendirme veya fotoğrafların niteliği ise asla BİK’in cezalandırma kriterleri arasında değildir. Mevcut basın yasası, ceza yasası veya ilgili diğer kanunlar, bu yayımlardan ötürü cezayı gerektiren şartlar oluştuysa gerekli yaptırımları zaten fazlasıyla içermektedir. Bunların dışında bir de BİK’in, kendini savcı veya hakim yerine koyup adalet dağıtma gibi bir ekstra görevi yoktur, asla da olamaz. BİK yetkilileri 39 gazeteye verilen 1 ila 12 gün arasında verdikleri ilan kesme cezasını derhal geri çekerek bu vahim yanlıştan dönmelidir"


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin