Gazeteciler akreditasyon sorunu yaşıyor, Amerika kaygılı!

ABD yönetimi, Çin'in yabancı gazetecilere muamelesini sert biçimde eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler akreditasyon sorunu yaşıyor, Amerika kaygılı!

ABD yönetimi, Çin'in yabancı gazetecilere muamelesini sert biçimde eleştirerek, "Çin'deki yabancı gazetecilerin kısıtlamalarla karşılaşmaya devam etmesinden derin kaygı duyduğunu" belirtti.



Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Çin'deki yabancı gazetecilerin, gazeteci vizelerine yönelik işlemlerde yaşanan uzun gecikmeler, Çinli yetkililerin 'hassas' saydığı belirli mekanlara seyahat kısıtlamaları ve bazı durumlarda yerel yetkililer vasıtasıyla şiddete başvurulması dahil olmak üzere, mesleklerini icra etmelerini engelleyen biçimde kısıtlamalara tabi tutulmaya devam etmesinden derin kaygı duymaktadır" ifadesini kullandı.



Carney, "Bu kısıtlamaların ve muamelelerin bazın özgürlüğüyle tutarlı olmadığını ve ABD'nin Çinli ve diğer yabancı gazetecilere gösterdiği muameleyle tam bir tezat teşkil ettiğini" kaydetti.



Açıklamasında, New York Times muhabiri Austin Ramzy'nin durumunu özellikle gündeme getiren Carney, "Ramzy'nin basın akreditasyonunda yaşanan gecikmeler nedeniyle bugün Çin'i terk etmek zorunda bırakılmasından hayal kırıklığı duyduklarını" belirtti. Carney, "Ramzy ve diğer çok sayıda Amerikalı gazetecinin basın akreditasyonu ve vize başvuruları konusunda bir karar için aylar hatta bazen yıllarca beklemelerinden kaygı duymaya devam ediyoruz. Gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik muameleye dair kaygılarımızı en üst seviyelerde Çin hükümetine aktardık ve bunu yapmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.



Carney, Pekin yönetimini, yabancı gazeteciler için vize ve akreditasyon işlemlerini zamanlıca yapmaya, ABD medyasına ait internet siteleri üzerindeki engellemeleri ve diğer kısıtlamaları kaldırmaya çağırdı. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin