Gazeteci örgütlerinden endişelendiren açıklama: İnternet yasası basına sansür getirecek

Gazeteci örgütleri iktidarın hazırladığı internet yasasıyla ilgili açıklama yaptı. Tasarının tüm kamuoyuyla paylaşılmasını, gazetecilik faaliyetinin kapsam dışı tutulmasını ve yeni 'düşünce suçları' yaratılmamasını istedi. Ayrıca basın örgütleri internet yasasıyla basına sansür geleceğini de savundu.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci örgütlerinden endişelendiren açıklama: İnternet yasası basına sansür getirecek

AK Parti iktidarının hazırlıklarını sürdürdüğü ve 1 Ekim’de Meclis'te gündeme getirmeyi planladığı sosyal medya yasa tasarısıyla ilgili beş meslek örgütü bir araya geldi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Yazarlar Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilciliği ‘haberin serbest dolaşımını engelleyecek yeni düzenlemelerin yaratacağı sorunlar’ adlı toplantıda bilgilendirme yaptı.

Tasarının tüm kamuoyuyla paylaşılmasını, gazetecilik faaliyetinin kapsam dışı tutulmasını ve yeni 'düşünce suçları' yaratılmamasını istedi. Ayrıca basın örgütleri internet yasasıyla basına sansür geleceğini de savundu.

 

TGC: İktidar kendisini eleştirenleri düşman sayıyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın toplantısında konuşan Cemiyet Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi:

“Böyle metinler hazırlanırken konuyla ilgili bazı şeyler dışarıya sızardı. Bu kez çok kapalı çalışmışlar. İktidar kendisini eleştiren herkesi düşman sayıyor. Kendisinin düşüncelerine uymayan herkesi ayrı bir potaya koyuyor. ‘Yalan haberi önleyeceğiz’ diyorlar ama en çok haberleri gizleyen iktidar, peki bu nasıl olacak? Kürt haberlerini, solcuları, sosyalistleri, kadına yönelik şiddeti görmüyorlar. Yazan çizen 2-3 gazete var. Bunun dışında kendilerine Youtube’da mecra bulan arkadaşlar var. Şimdi bunu da tıkamak istiyorlar. Bu yasa tasarısını Meclis’ten geçirmeyeceklerini inanıyorum. Eğer yasa tasarısını Meclis’ten geçireceklerse bizim için mesele değil, mücadeleye devam edeceğiz.”

Gazeteci örgütlerinden endişelendiren açıklama: İnternet yasası basına sansür getirecek - Resim : 2Gazeteci örgütlerinden endişelendiren açıklama: İnternet yasası basına sansür getirecek - Resim : 3

TYS: Düşünce ve ifade özgürlüğü vazgeçilmezdir

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner ise iktidarın sosyal medya yasa tasarısını kamuoyuna açıklamayarak şeffaflıktan, eleştiriden kaçındığı anlamına geldiğini söyledi: “İnternet erişimini bir insan hakkıdır. Bunun bir cezaya dönüşmemesi gerekiyor. Yabancı düşmanlığı, yalan haberlere hepimiz karşıyız. Düşünce ve ifade özgürlüğü vazgeçilmezdir.”

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye’yi sansüre ve oto sansüre götürecek her türlü yasaya karşı çıkacaklarını ifade ederken, “Bu tedirginliği yaşayan yazarlardan biri olarak konuşuyorum” diyen PEN Yazarlar Derneği Başkanı Halil İbrahim Özcan, şunları söyledi:

“Geçenlerde bir yazar arkadaşımız altı yıl önceki bir paylaşımdan dolayı yargılandı. Yazarların kendisini ifade ederken oto sansür uyguladığı bir ülkede yaşıyoruz. İnternet platformları bireylerin kendisini ifade etmesini sağlayan en etkin araçlardır. Kişinin düşüncesini ifade etme hakkı vardır. Devlet gibi düşünmeme özgürlüğü vardır. Son yıllarda hukukun genleriyle oynandığı yerde böyle bir yasanın gizli kapaklı yürütülmesini haksız olarak görüyoruz.”

ÇGD İstanbul Şubesi Başkanı Uğur Güç ise “İktidar üçüncü kez bir düzenlemeye gidiyor. Hiçbir bilgimiz yok. Meslek örgütlerinin bilgisinin olmayacağı bir yasanın ne olacağını biliyoruz. 66 milyon insan Türkiye’de internet kullanıyor. İnternetin kullanılması iktidarın işine gelen bir şey değil.” diye konuştu.

Öneriler

Beş meslek örgütünün altına imza attığı öneriler şöyle:

Taslak tüm kamuoyuyla paylaşılmalı.
Sosyal ağ yerine internet platformu denilmeli.
TCK’da yalan habere düzenleme yapılıp yapılmayacağı belirlenmeli.
Resmi kurum konusunda kamuoyu aydınlatılmalı.
Gazetecilik faaliyeti kanun kapsamı dışında tutulmalı.
Yeni düşünce suçları yaratılmamalı.
Sosyal ağ işletmecilerinin yetkileri gözden geçirilmeli.
İçeriği kimin sileceği belirlenmeli.
Haberleşme ve bilgilenme özgürlüğü sınırlandırılmamalı.

TASARIDA NELER VAR?

 

Tasarnın içeriğiyle ilgili ise dikkat çeken iddialar konuşuluyor. İddiaya göre tasarıda şu düzenlemeler bulunuyor;

Tüm internet haber siteleri Basın İlan Kurumu denetimine girecek.

BTK internet haber sitelerini kapatıp, Basın İlan Kurumu’na kaydolan siteyi tekrar yayına açacak.

Haliyle internet haber siteleri tamamen Basın İlan Kurumu denetimine girmiş , TV ve gazetelere sürekli yapıldığı gibi çeşitli cezalarla karşı karşıya kalmış olacaklar.

Basın İlan Kurumu konuyla ilgili taslak yasayı muhataplarıyla paylaştı, TBMM açılınca yasa meclise sunulacak.


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin