Gazeteci Kıyk'ın açlık grevini anlatan film Cannes'da!

İsrail tarafından tutuklanan gazeteci Muhammed el-Kıyk'ın açlık grevini ele alan "Alqeeq" kısa filmi 69. Cannes Film Festivali'nde gösterilecek.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci Kıyk'ın açlık grevini anlatan film Cannes'da!

İsrail tarafından tutuklanan gazeteci Muhammed el-Kıyk'ın yaklaşık 100 günlükaçlık grevini ele alan "Alqeeq" kısa filmi 69. Cannes Film Festivali'nde gösterilecek. 



AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, yönetmenliğini Filistinli Nawras Abu Saleh'in üstlendiği film, Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınarak tutuklanan gazeteci el-Kıyk'ın İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için yaklaşık 100 gün sürdürdüğü açlık grevi sırasında İsrailli bir araştırmacı ile arasında geçen diyalogları konu alıyor.



Amman'da çekilen filmde, gazeteci el Kıyk'ı, yönetmen Nawras Abu Saleh, İsrailli araştırmacıyı ise Ürdünlü oyuncu Ali el-Ömeri canlandırıyor.



Filmin, mart ayında gerçekleşen çekimleri sırasında, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçleri ile Filistinli direnişçiler arasında yaşanan çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyordu. Film çekildikten birkaç gün sonra, İsrail, Filistinli gazeteci el-Kıyk'ın, 21 Mayıs'ta serbest bırakılmasını kabul ettiğini açıklamıştı.



Film, 22 Mayıs'a kadar devam edecek Cannes Film Festivali'nde yer alan "Short Film Corner" kategorisinde izleyiciyle buluşacak.



Muhammed el-Kıyk hakkında



İsrail tarafından 21 Kasım'da tutuklanan el-Kıyk, 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan el-Kıyk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti. Mescid-i Aksa muhafızı Şeyh Raed Salah ve bazı aktivistler de el-Kıyk ile dayanışma amacıyla açlık grevine başladıklarını bildirmişlerdi. Başta Mescid-i Aksa olmak üzere Filistin topraklarındaki tüm camilerde ve el-Kıyk'ın kaldığı askeri hastane çevresinde destek gösterileri yapılmıştı. İsrail protestolar üzerine, el-Kıyk'ı 21 Mayıs'ta serbest bırakacağını açıklamıştı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin