Gazeteci Ertuğrul Özkök yazdı: "Eyvah Türk ordusunda bu askerler mi strateji çizdi"

Gazeteci Ertuğrul Özkök "Tansu'ya Mektuplar" dizisinde, "Konuşan Kafalar" başlıklı yazısında haber kanallarına katılan yorumcuları eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci Ertuğrul Özkök yazdı: "Eyvah Türk ordusunda bu askerler mi strateji çizdi"

TANSU’YA MEKTUPLAR / ERTUĞRUL ÖZKÖK

Dün atılan iki tvit ’30 Konuşan Kafa’ dönemini kapatıyor mu?

Sinan Ülgen Virgina Üniversitesi’nden, Bilgisayar Birimleri ve Ekonomi alanlarında çift dalda mezun olmuş bir diplomat. Dışişleri’nde diplomatik kariyeri var. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelerini yürüten ekipte yer almış. Bugün de İstanbul merkezli ‘Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı. Tam bir dış politika ve ekonomi uzmanı yani… Onu yıllar önce Güney Afrika’ya giderken uçakta tanıdım ve anlattıklarından çok etkilendim.

Dün atılan ilginç  konuşan kafa tviti

Sinan Ülgen dün Twitter’da şu paylaşımı yaptı: “Dün akşam bir ara baktım. 6 kanalda en az 30 yorumcu jeopolitik gelişmeleri yorumluyorlar. Aralarında tek kadın yok. Tek bir tane de dış politikayı pofesyonel olarak yapmış biri yok. Tamamı gazeteci, akademisyen ve “güvenlik uzmanı.” Aynı saatlerde dış politika yazarı Barçın Yinanç da şu mesajı paylaştı: “Emekli bir büyükelçi mesaj attı. Bir daha şu kanalın şu sunucuların programına çıkmam diye. Ana akım medyanın(Yandaş ve muhalefetiyle) düştüğü vasatlığın büyük mağduru kamuoyu…”

Biri konuşurken beşi cep telefonunda

Son günlerde bu değerlendirmeleri çok sık duymaya başladım. Bazı arkadaşlarım artık tartışma programı ve haber izlemediklerini bile söylüyorlar. Akşamları haber televizyonlarından büyük bir kaçış var. Geçenlerde bir haber televizyonunda dikkatimi çekti. Bir sunucu 6 konuk tartışmacı vardı. İçlerinden biri konuşuyor, öteki beşi ise durmadan cep telefonlarına bakıyordu. Her birine 10-15 dakikada bir sıra geliyor, bu defa o konuşurken ötekileri telefonlarına dalıyordu.

Eyvah Türk ordusunda bu askerler mi strateji çizdi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusunda televizyonlara çıkan bazı emekli askerlerin, ‘güvenlik uzmanlarının’ yaptığı konuşmalara bakıyorum ve içimden şu geliyor: “Aman Allahım bir zamanlar Türk ordusunun stratejilerini bu insanlar mı belirliyordu?”

Hiç olmazsa Ahmet Haşim kadar mütevazı olun

Dört yıl boyunca Hürriyet’in Moskova bürosunun da başındaydım. Oradaki yıllarımda “Stalin Baroku” isimli bir kitap yazdım. Çok ilgi gördü. Gorbaçov döneminin Perestroyka ve Glasnost yıllarını anlattım. Kitabın alt başlığı şöyleydi: Sovyetler Birliği Üzerine Fevkalade Şahsi Gözlemler…” Kitaba Ahmet Haşim’in Fransa ile ile ilgili yazıları için yazdığı şu sözleri ile başlamıştım: “Bütün bu satırlarda anlatılan sathi hayatın, bir sokak görüntüsü olmaktan fazla iddiası olmadığını söylemek lazım.”

Konuşan kafalar birer Statler ve Waldorf mu?

Televizyonlara çıkıp her alanda “Uzmanlık” taslayan bu kişilere “Konuşan kafa” deniyor. Bu kişiler giderek “Muppet Show’da” balkonda konuşan iki yaşlı adama benzemeye başladı. Adları “Statler ve Waldorf…” Ne bilgileri ne fikirleri var…Sadece tepkiden olmuş birer canlı organizma gibiler. Kesin ve sabit fikirleri olan iki “Huysuz ihtiyar…” Ama hiç olmazsa komik ve sempatikler. Konuşan kafalar ise adeta haber televizyonlarının “Amok koşucusu…”

En ucuz kavgacı ve en ucuz reytingci onlar mı?

Merak ediyorum televizyon yöneticileri ve sahipleri, kendilerini bitirmekte olan bu koşuyu görmüyorlar mı? Yoksa görüyorlar ve “Kavga reyting getirir” diyerek, en ucuz kavga ettirmenin yolunu, konuşan kafalarda mı görüyorlar… Unutmayalım, 1990’lardaki “Televole” çılgınlığı, bir dönem magazin programlarının mezar kazıcısı olmuştu. Bugünkü “Konuşan Kafa” programları da haber televizyonculuğunun “Amok koşucuları” olabilir. Bunun ilk ciddi işaretleri görülmeye başladı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin