Gazeteci cinayetinde yeni gelişme

Azeri gazeteci Rasim Aliyev cinayetinde bir kişi tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci cinayetinde yeni gelişme

Azerbaycan’da gazeteci Rasim Aliyev, Kıbrıs temsilcisi Apollo Limassol’u yenen Azerbaycan futbol takımı Kabala kaptanı Cavid Hüseynov'un sahada Türkiye bayrağı açmasını eleştirmesinin ardından dövülerek öldürüldü. Savcılık soruşturmasında bir bir kişi tutuklandı.



bianet’e konuşan Azerbaycanlı gazeteci Arzu Geybullayeva, gazetecinin saldırıya uğradığı tarihin Aliyev’in çalıştığı Gazeteciler İçin Özgürlük ve Güvenlik Enstitüsü’nin (IRFS) kapatıldığı tarihe denk geldiğine dikkat çekti.



RASİM ALİYEV'İN ÖLDÜRÜLMESİ 



“Azerbaycanlı pek çok gazeteci gibi Aliyev de çok defa şiddete maruz kalmıştı” diyen Geybullayeva’nın aktarımına göre Rasim Aliyev’in başına gelenler şu şekilde:



Apollo Limassol-Kabala maçı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Hüseynov, Kıbrıslı bir gazetecinin “Neden Türkiye bayrağı açtınız” sorusuna elleriyle kaba bir hareket yaparak Türkiye ve Azerbaycan’ın kardeş olduğu yönünde bir cevap verdi.



Bunun üzerine Aliyev, kendi Facebook hesabında, Hüseynov’u eleştirerek “Hüseynov'un nasıl davranacağını bilmediğini”, “Bizi Avrupa maçlarında temsil etmesini istemem” diye yazdı.



Bunun üzerine Aliyev’i önce kendisini Hüseynov’un hala oğlu olarak tanıtan biri aradı. Telefonda hakaretler savuran bu kişinin ardından Hüseynov Aliyev’e ulaştı. Futbolcu amacının hakaret etmek olmadığını Türkiye Azerbaycan kardeşliğini vurgulamak olduğunu söyledi.



TELEFONLA DIŞARI ÇAĞRILDI 



Hüseynov’un ardından, futbolcunun hala oğlu olduğunu söyleyen kişi yeniden arayarak “Biz Cavid ile konuştuk. Gel sohbet edelim” diyerek Aliyev’i dışarı davet etti.

Geybullayeva “sohbet”in Azerbaycan’da erkeklerin kendi aralarında sorunları çözmek adına uyguladıkları bir gelenek olduğunu belirtti.



Davete giden Aliyev arabasından iner inmez dört kişinin saldırına uğradı, önce başına daha sonra tüm bedenine darbe alarak hastaneye kaldırıldı.



ALİYEV SABAHA KARŞI HAYATINI KAYBETTİ 



Tüm bunları Aliyev, kendisi de hastanede Meydan TV’ye verdiği röportajda gazetecilere aktardı.



Hastanede de yeterli tetkiklerin yapılmadığını belirten Geybullayeva, gece yarısı durumu kötüleşene kadar kırılan kaburgalarından birinin akciğerini deldiğinin fark edilmediğini aktardı.



Gazeteci Aliyev sabaha karşı yoğun bakımda hayatını kaybetti.



HÜSEYNOV KADRDO DIŞI, KUZENİ TUTUKLANDI



Olayla ilgili savcılık soruşturması sürerken, yetkililer saldırganlardan bir kısmının ismini bildiğini açıkladı, Hüseynov’un kuzeni de gözaltına alındı. Kabala futbol takımı ise Hüseynov’un kadro dışı bırakıldığını açıkladı. Futbolcudan ise henüz bir açıklama yapılmadı.



Rasim Aliyev en son 25 Temmuz’da Facebook hesabından “Sosyal medyadan gelen tehditlerle ilgili nereye başvuru yapabilirim” diye sormuştu.



80'DEN FAZLA SİYASİ TUTUKLU 



Azerbaycan ifade özgürlüğü açısından çok sayıda ihlalin yaşandığı bir ülke. Ülkede 80’den fazla siyasi tutuklu var. Hapistekilerin 12’sinin gazeteci ve blogger, sekiz hak savunucusu, beş gençlik aktivisti, üç muhalefet lideri, 50’den fazla dini grup aktivisti, üç müebbet hükümlüsü.



Ülke Sınır Tanır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2015 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 165. sırada yer alıyor.



ÖLDÜRÜLEN AZERBAYCANLI GAZETECİLER



Dağlık Karabağ'da 1992'de Cengiz Mustafayev, 1995'te Bakü'de Adil Bunyatov, 2005'te Bakü'de Elmar Hüseynov, 2011'de Bakü'de de Refik Tağı öldürülmüştü. (Bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin