Gazete önünde 'uyarı' nöbeti

Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) üyeleri basın özgürlüğü için nöbet tuttu.

Google Haberlere Abone ol
Gazete önünde 'uyarı' nöbeti

Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), ülke genelinde medya kuruluşlarının önünde uyarı nöbeti eylemi gerçekleştirdi. Almanya’da 60′dan fazla kent ve kasabada gerçekleştirilen uyarı nöbetlerine, DİTİB yöneticileri, DİTİB eyalet birliği temsilcileri, cami derneklerinin başkanları ile din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.



Medya kuruluşlarının önünde yapılan açıklamalarda Almanya’daki Müslümanların basın özgürlüğü ve fikir hürriyetinden yana olduğu mesajı verildi. Köln’de ise uyarı nöbetinin adresi RTL Televizyonu’ydu. RTL binası önünde yapılan açıklamada Fransa’daki terör saldırısı bir kez daha kınandı. RTL Televizyonu yetkililerinin de eşlik ettiği etkinlikte terör kurbanları için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Uyarı nöbetine katılanlar ellerinde, ‘Müslümanlar terör ve şiddete karşıdır’ yazılı dövizler taşıdı.



TERÖR KURBANLARINI VE PEYGAMBERİ TEMSİL EDEN GÜLLER



Uyarı nöbetinin sonunda DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, RTL televizyonu girişine 17 beyaz ve bir kırmızı gülden oluşan buket bıraktı. Alboğa, buketteki beyaz güllerin Fransa’daki terör saldırılarında yaşamını yitiren kurbanları, kırmızı gülün ise Hz. Muhammed’i temsil ettiğini söyledi.



Bekir Alboğa, “Demetteki güller şu demek; biz hem basın ve fikir hürriyetini savunuyoruz hem de Peygamberimize saygılı olunmasını bekliyoruz. Böyle bir rahmet ve merhamet Peygamberi, terör Peygamberi olarak gösterilemez. Onun getirdiği din terörle birlikte anılamaz. Ama teröristlerin yapmış olduğu bu terörü de kelimenin tam anlamıyla kınıyoruz. Bu yapılanlar İslam’ın içeriğine ve ruhuna asla uymayan şeyler. İslam saldırıya uğruyorsa Müslümanların elbette İslam’ı savunma hakları vardır. Ancak bunu hukuk ve demokrasi içerisinde yapmamız gerek. Kimse bu hakları savunacağım diye insanları öldürmesin” diye konuştu.



Leverkusen Cami Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz ise olan olayları asla tasvip etmediklerini belirtti.



GAZETE ÖNÜNDE UYARI NÖBETİ



Almanya’da Nürnberg Diyanet işleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Cuma namazı sonrası Nürnberger Nachrichten (Nürnberg Haber) gazetesi önünde uyarı nöbeti tuttu. Uyarı nöbeti sırasında Fransa’da hayatını kaybedenler için başsağlığı dilenirken, Almanya’daki Müslümanların basın ifade özgürlüğünden yana olduğu mesajı verildi. Uyarı nöbetinde Orta Frankonya Valisi Richard Barsch, Kuzey Bavyera DİTİB Birliği Başkanı Erhan Çınar, DİTİB Nürnberg Başkanı Fikret Bilir, SPD Bavyera Milletvekili Arif Taşdelen, Nürnberg Nachrihten Genel Yayın Müdürü Alexander Jungkunz ve Türkler hazır bulundu. Uyarı nöbeti okunan Kuran-ı Kerim ile başladı. Türkler taşıdıkları pankartlarda İslam‘ın Almanya’ya ait olduğunu ve radikal akımlara karşı olduklarını belirttiler. Konuşmacılar İslam‘da teröre yer olmadığını ve birlikte kardeşçe yaşanması gerektiğinin altını çizdiler. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin