FT'nin başyazısında 'Türkiye'yi harekete geçirin' uyarısı

Financial Times gazetesi, başyazısında, Gazze'den İsrail'e yönelik füze atışlarının durması için ne yapılması gerektiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol
FT'nin başyazısında 'Türkiye'yi harekete geçirin' uyarısı

İsrail ile Hamas arasında ihtilafa son verilmesi için ne yapılması gerektiği konusunda görüş ve öneriler dile getiriliyor. Financial Times gazetesi, "Filistinlilerin kendi devletlerine ihtiyaçları var" başlığını kullandığı başyazısında Gazze'den İsrail'e yönelik füze atışlarının durması için uluslararası oyunculardan, "Hamas'ı etkileme gücüne sahip Türkiye ve Katar gibi ülkeleri harekete geçirmesini" istedi.



İngiliz gazetesi "İsrail, ateş içinde bir bölgede bir barış vahası olmaya devam edemez" uyarısına yer verdiği başyazısında Suriye ve Irak'taki gelişmelerin, yeni İsrail-Hamas ihtilafının sonucunda yaşananları gölgelediğini düşünüyor ve olup bitenlerin yeterince önemsenmemesini "dar görüşlü" olarak niteliyor.





İsrail ile Hamas arasındaki yeni ihtilafı tetikleyen üç İsrailli gencin kaçırılıp öldürülmesi olayından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hemen Hamas'ı sorumlu tuttuğu, halbuki cinayetlerin bir aşiret tarafından işlendiği iddialarının belirtildiği başyazısında Hamas ile El Fetih arasındaki birlik hükümeti anlaşmasının Netanyahu'ya ABD'nin arabuluculuğundaki barış görüşmelerine son vermek için bir bahane verdiği kaydediliyor ve Netanyahu'nun sağ koalisyon hükümetinin "uzlaşmazlığı"na vurgu yapılıyor.





FT, bunun ardından Hamas'a sert eleştirileri yönelttiği başyazısında örgütü "umutsuzluk ve yıkım" dışındaki herhangi bir şey önermekten "caiz" olduğunu savunurken Hamas'ın İran ve Mısır ile araya bozulduğuna dikkat çekiyor.





Mısır'ın ateşkes önerisinde Gazze ile Mısır arasındaki Refah Kapısının açılmasında veya İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kaldırılması gibi herhangi bir unsur içermediğini anlatan gazete, "İsrail'in Mısır ile zımni bir ittifak ile ve birçok can kaybına pahasına Hamas'ı kırmaya çalışmasını" olası olarak görüyor.





Başyazısında Suriye ve Irak'taki cihatçı hareketlerin Gazze dahil tüm bölgedeki Filistinli kamplarda mevzi elde ettiklerini savunan gazete, İsrail-Hamas ihtilafına ilişkin olarak da şunları da yazıyor:

"Uluslararası oyuncular, Hamas'ı etkileme gücüne sahip ve füze atışlarının yıkıcı anlamsızlığı yönünde onları ikna edebilecek Türkiye ve Katar gibi ülkeleri harekete geçirmeli. Bu da nihayet, şiddete son verilmesi ve manalı bir müzakere çerçevesinin tesis edilmesine bağlı olarak Fatih-Hamas koalisyon hükümeti ile anjage olmak anlamına gelmeli. Ama bu pek olası değil."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin